Прокуратурата е черна дупка за корупционни скандали

0
В папките на държавното обвинение отлежават разследвания по редица афери на властта
В папките на държавното обвинение отлежават разследвания по редица афери на властта Снимка: БГНЕС

Астрофизиците са установили, че черната дупка не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Държавното обвинение у нас действа на същия принцип всеки път, когато се захване да разследва грандиозен корупционен скандал. Аферите на властта обикновено не стигат до съда. Напротив, веднъж започнала да разследва, прокуратурата така и не повдига обвинения, а оставя на трупчета досъдебното производство да отлежава, пише Мартин Георгиев за вестник СЕГА.

Вече 7 месеца "Апартаментгейт", който взе оставките на редица ключови управленци от ГЕРБ, е във вакуума на прокуратурата. През това време всички участници в шумния скандал бяха изпрани от антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която не откри конфликт на интереси в това, че депутати от управляващата партия са закупили жилища от "Артекс" на цени, недостъпни за простосмъртните, само година след като са приели поправка в закона, която дава право на същата строителна фирма да доизгради небостъргача си "Златен век". И ако конфликтът на интереси е административно нарушение, за укриването на данъци се търси наказателна отговорност. "Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпления", обясни главният прокурор Сотир Цацаров през юни.

Едва ли ще научим резултатите в обозримо бъдеще предвид факта, че мандатът му приключва. Вероятно вече е нетърпелив да напусне поста, тъй като апартаментите на властта не са единствените, които са товар върху плещите му. Държавното обвинение се мъчи вече шести месец да открие нарушения при къщите за гости на чиновници, вдигнати с пари от европейски фондове и ползвани за частни имения. "По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи", похвали се пак през юни избраникът на властта за нов главен прокурор Иван Гешев. Изглежда, тези смущаващи разкрития на разследващите няма да видят бял свят под формата на обвинения. По всяка вероятност папките ще отлежават в кабинетите на прокуратурата, докато настъпи удобен момент за тяхната реализация - защо не преди избори?

Както се случи с разпореждането на Цацаров да му бъде представена от ДАНС цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности. Искането на главния прокурор беше направено само 10 дни преди вота за евродепутати на 26 май. Резултатите от тази проверка пък бяха съобщени точно преди избора на нов главен прокурор преди седмица. От държавното обвинение се похвалиха, че са открили сметки и имоти зад граница на 11 политици и 27 магистрати. Сега на ход била НАП, която трябва да установи дали някой от тях е укрил данъци. Имайки предвид бързината, която приходната агенция демонстрира по "Апартаментгейт", не може да се очаква, че скоро ще научим за евентуални нарушения. Остава усещането, че информацията ще се пази при необходимост от "опраскване" на някой чиновник, излязъл от правата линия. 

За послушните е ясно, че се раздават индулгенции. Проверката по скандала "Ало, Банов" едва ли ще доведе до обвинение срещу министъра на културата Боил Банов предвид това, че се точи вече 5 месеца. Разследването започна след сигнал на евродепутата от БСП Елена Йончева, която разпространи запис, в който се чува министърът да дава инструкции как да се оформят документи за ремонта на столичното Ларго, за да не дължи фирмата изпълнител неустойка от около 700 хил. лв. Първоначално спецпрокуратурата отказа да образува проверка с аргумента, че разполага единствено с копия от записите като доказателство и има възможност те да са манипулирани. В крайна сметка обаче Йончева предостави телефона, с който са записани разговорите. Сигурно в държавното обвинение изведнъж са загубили слуха си...

Вече забравихме и за проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов, която Цацаров разпореди преди близо година заради това, че не плаща наем на кръстника си за луксозния апартамент, в който живее безвъзмездно. В същото време КПКОНПИ не видя конфликт на интереси, че човекът, под чиято шапка е НАП, се ползва с безплатен апартамент от виден масон, чийто бизнес трябва да се контролира именно от финансовото министерство. Прокуратурата от своя страна не бърза с разследването си за престъпление по служба и търговия с влияние. Преписката продължава да е висяща въпреки обещанието на главния прокурор да приключи бързо.

За нашите прокурори и бързата, и бавната работа са срам за майстора

"Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка в БАБХ", гласят заглавията на медиите в първите дни на август. Поводът беше разследване на журналистката Генка Шикерова за начина, по който Българската агенция за безопасност на храните сключва договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци, които бяха неизползваеми насред епидемията от африканска чума по свинете. За това как прокуратурата тълкува "спешна" е показателно, че вече два месеца се разследват евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори.

На този фон обществото иска отговор на въпроса кой спря излъчването на програма "Хоризонт" на БНР през септември. Освен това вече месец се води разследване и за замърсяване на околната среда от тецове, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които горят боклук в пещите си. Можем да очакваме, че отговорността за всичко описано дотук ще се прехвърли на Иван Гешев. А той вече е доказал, че се справя отлично в замитането под килима - като скри името на депутата Делян Пеевски от делото за фалита на КТБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари