Професор: Българският език е потенциално застрашен

4
Българите постепенно губят езикова компетентност, коментира езиковедът Ана Ковачева
Българите постепенно губят езикова компетентност, коментира езиковедът Ана Ковачева

Българите постепенно губят езикова компетентност, коментира езиковедът Ана Ковачева

В публичното пространство и в медиите е налице неофициален стил на говорене, който с времето бива легитимиран за официален. По-тревожното е, че българите постепенно губят езикова компетентност. Това коментира в ефира на предаването "Директно" по Bulgaria On Air езиковедът от Института за български език към БАН проф. Ана Кочева.

"Ние не успяваме вече да се изразяваме съобразно контекста, вербалността спада. Това е един тревожен симптом, който изисква много сериозно стратегическо езиково планиране и езикова ревитализация, което не е по силата на една или две институции, а е нещо, с което трябва да се ангажира цялото българско общество", подчерта тя.

По думите ѝ основата на тези проблеми се корени в нивото на образователния процес у нас. Демографският фактор също трябва да бъде отчетен като причина за потенциалната застрашеност на българския език, категорична е още проф. Кочева.

"Като говоря за степен на застрашеност, то в Европа и в света има твърде много застрашени езици. Първата степен е потенциалната. В тази ситуация се намира българският език тук, в държавните граници. Това означава, че той е подложен на много интензивен външен натиск, но все още продължава да се предава от родители на деца и да се преподава в училище. Ако погледнем обаче състоянието на речта сред българските общности в чужбина, там застрашеността е от втора, трета критична степен", обясни тя

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Иван
    Все повече хора говорят неправилно!Първобитно,не могат да построят изречение!И го толерираме !!Жалко!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари