Проф. Красимир Методиев предупреди за срив в здравеопазването

1
Медикът посочи къде се корени проблемът
Медикът посочи къде се корени проблемът Снимка: Нина Милошевич / БНР

До няколко години е възможен срив в системата на здравеопазването у нас, ако не се промени революционно организацията ѝ.

Това заяви във Варна проф. Красимир Методиев - президент на Интернационалната медицинска асоциация „България”, преди началото на 29-ата годишна асамблея на организацията, информира БНР.

Във форума участват над 280 медици от целия свят. Темата за организацията на българското здравеопазване ще се дискутира утре на кръгла маса с участието на лекари от цялата страна.

Проф. Методиев посочи, че в медицинските университети у нас, с изключение на този във Варна, не се изучава т.нар. триаж - системата за степенуване на необходимостта на пациентите от медицинска помощ за Центрове за спешна медицинска помощ в страната.

Варна е пионер в тази област. Вече две години ние вече задължително въвеждаме обучение на стажант лекарите точно в тази посока. Трябва точно разпределение в различни посоки, различни медицински центрове и заведения, за да се избегне точно този хаос на струпване на голяма маса пациенти, които са пострадали или имат нужда от първа помощ. И тогава те на място се разпределят в различните посоки“, каза Проф. Методиев.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари