Изписаха неизлекуванеи пациенти с туберкулоза от Белодробната болница във Варна

1
Медиците в Тубдиспансера не са получавали заплати повече от половин година
Медиците в Тубдиспансера не са получавали заплати повече от половин година Видео: Euronews Bulgaria

Медиците в Тубдиспансера не са получавали заплати повече от половин година

Протест на медиците от Белодробната болница във Варна. Заради дългове лечебното заведение е без ток, а служителите не са получавали заплати от 10 месеца. Заради липсата на електричество от болницата са изписани неизлекуванеи пациенти с туберкулоза.

Точно в 10:00 часа лекари, медицински сестри и санитари блокираха пътя за Белослав, информира Euronews Bulgaria.

Лечебното заведение е без ток, заради дългове към електроразпределителното дружество. А пациентите са върнати по домовете си.

Къде да ходя, къде да се прибирам вкъщи? Болен съм. Няма как да стане“, казва пациентът Иван Колев.

Пускаме всички болни вкъщи да се лекуват. Нямаме ток и не можем да пишем болнични, не можем да им поръчваме повече лекарства“, уточнява д-р Петър Петров, завеждащ отделение.

Проблемите обаче не спират дотук. Медиците не са получавали заплати повече от половин година.

Юлияна Панайотова, която е санитар, споделя: „Нямаме възнаграждения 10 месеца вече.“

Работещите в болницата обвиняват общинския съвет във Варна за проблемите. По думите им местната власт спира работата на болницата без да има алтернатива. В отговор от общината посочиха, че нямат законов ангажимент да финансират Тубдиспансера, но са готови да предложат на общинския съвет да отпусне средства за изплащането на заплатите, в случай че държавата покрие останалите дългове.

Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Тези пациенти единствената възможност за тях е да бъдат насочени към най-близките други лечебни заведения с подходящи условия за изолация. Такива наблизо има и в Бургас, Русе, Велико Търново, Добрич.“ Това обяви доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Решение по казуса се очаква в следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари