Проф. Александър Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

0
Той обяви, че е умерен оптимист за съставяне на правителство
Той обяви, че е умерен оптимист за съставяне на правителство Снимка: БТА

В Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента, подчертава председателят на Стратегическия съвет на "Дондуков" 2

"Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента".

Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

Според него въпросът не е до концентрация, а до координация:

"Ако имаме едно парламентарно мнозинство, правителство и президент, излъчени по волята на мнозинството от народа с цел да осъществяват желаните промени, това не е концентрация, а едно единодействие за постигане на цели, желани от обществото. Аз не виждам в това нищо притеснително".

Проф. Маринов обяви, че е умерен оптимист за съставяне на правителство.

Той изказа очакване след преговорите между партиите за съставяне на коалиционно управление да бъдат изготвени споразумение и програма, където да е записано кой какви компромиси е направил.

По думите му, за да се стигне до проекта на президента за промени в Конституцията, първо трябва да има формирано мнозинство в НС и излъчено редовно правителство:

"След като парламентът и изпълнителната власт поемат по един нормален път, ще дойде време да се поставят на масата по-сериозни въпроси, които логично са свързани с една следваща фаза на промените в България. Ясно е, че без установяване на върховенство на правото и оздравяване на институциите никаква друга реформа не е възможна - нито борба с корупцията, нито ускорено икономическо развитие, нито ефективна социална политика".

Интервюто на Георги Марков с проф. Александър Маринов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари