Александър Маринов: Управляващите са в състояние да направят всякакви безумия!

2
Прекрояване на Конституцията заради определен човек е опасно, смята съветникът на президента
Прекрояване на Конституцията заради определен човек е опасно, смята съветникът на президента Снимка: БТА

Прекрояване на Конституцията заради определен човек е опасно, смята съветникът на президента

"Огромно мнозинство от българите са против смяната на националния празник 3 март. Тъй като става дума за националната идентичност, за символите на държавността, смятаме, че по този въпрос трябва да се произнесе българският народ. И изходът от събирането на подписите, и изходът от референдума са доста ясни".

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, политолог и преподавател.

"Управляващите държавата са в състояние да направят всякакви безумия. Това трябва да е предупреждение и урок за всеки, който смята, че може да си играе с държавата и с държавността по начин, който показва очевидно пренебрежение към общественото мнение".

Той не изключи възможността инициативата да бъде използвана по некоректен начин в предизборната кампания.

"Имаме намерение да подпишем общи рамкови споразумения за сътрудничество с политически, обществени, граждански, съсловни организации, сдружения. Това показва, че към тази проблематика има неподправен обществен интерес. Решени сме да изградим мрежа от местни комитети, които да имат роля при събирането на подписите и при упражняването на определен обществен натиск да бъде насрочен и проведен референдум в съответствие с изискванията на Конституцията и законите".

В предаването "Нещо повече" проф. Маринов подчерта, че въпросът за изменението и орязването на президентските правомощия е много важен принципен политически и държавнически въпрос, тъй като засяга изграден баланс на властите в страната.

"Това прекрояване на Конституцията заради определен човек е неприемливо и опасно. Дори хора, които не са привърженици на президента Румен Радев, отбелязват, че това е наивно... Една група хора са решили какво да направят, не питат професионалистите, магистратите или обществото, а това е порочен подход".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари