През месец юни се берат тези билки

1
И кои са техните най-полезни свойства
И кои са техните най-полезни свойства

На какви билки си струва да обърнете внимание по време на юнската разходка?

Юни е най-зеленият месец. Всичко цъфти, развива се, първите плодове се появяват и узряват бързо. В такива условия искате да се насладите на съкровищата на природата. На какви билки си струва да обърнете внимание по време на юнската разходка разкрива Actualno.com

Вместо да купуваме билки от аптеката, можем да си ги наберем сами, както са правили нашите баби преди много години. По време на пътуване през уикенда до лоното на природата си струва да потърсите лечебни билки, които са на една ръка разстояние. Билколечението дава облекчение на тялото, самото бране на растения ще донесе мир на душата и ще пречисти ума. Не чакайте и се оборудвайте с полезни билки, които ще ви помогнат да се погрижите за здравето и красотата си.

Полски хвощ

Полският хвощ е една от най-разпознаваемите лечебни билки. Освен това е високо ценен заради своите здравословни свойства. Съдържа витамини и минерали, които помагат да възстановим състоянието на косата ни и да я заздравят в корените, за да не опада. Лечението с хвощ трябва да се провежда два пъти на ден, за да бъде ефективно. Достатъчно е да се пие по чаша чай сутрин и вечер. Полският хвощ също може да ускори растежа на косата ни, ако го използваме като средство за изплакване на косата.

Липа

Липата цъфти в края на юни. Цветовете ѝ трябва да се берат веднага след поникване, а след това да се изсушат и да се използват като чай против студ през есенно-зимния сезон. Чрез комбиниране на липа с натурален мед или лимонов сок можем да приготвим здравословен сироп, който:

- ще подобри имунитета ни

- ще има успокояващ ефект

- ще подпомогне борбата с болестите 

Лайка - събирайте я преди да цъфти

Лайката е толкова разпространена билка, че вероятно няма нужда от представяне. Тя трябва да се набере през май и юни преди да цъфтне. Лайката може лесно да се намери по ливади и селски полета, както и по пътищата далеч от замърсените градове. Трябва да се събира на цели стъбла и да се суши като висящи букети на сенчесто място. Изсушените цветове могат да се използват за приготвяне на мехлеми и запарки, които имат успокояващи свойства и влияят положително на състоянието на кожата. Ако имате вана, можете от време на време да си правите и вана с лайка, тя ще успокои цялото ви тяло, ще отпусне мускулите ви и ще помогне за заздравяването на ожулвания и плитки рани.

Коприва

Всъщност юни е последният момент за събиране на коприва. Най-добре е да я берете през април или май преди да цъфне. Копривата е растение, богато на: желязо и магнезий, витамини С, Е и К.

Благодарение на тези съставки тя може да помогне при акне, анемия и косопад. Копривата се суши в легнало положение на сенчесто място. Най-добре е да направите прах от сухи листа, който трябва да се добавя в малки количества към чаша вода. Можете също да си направите запарки от коприва за поддържане на имунитета или да изплакнете скалпа с тях и да ги втриете в него, за да заздравите луковиците и да ускорите растежа на косата.

Мента

Тя е идеална при горещо време. Изберете както дива, така и пипер мента. Пиенето на запарка от мента ще помогне при храносмилателни заболявания, мускулни болки и ще пребори успешно вирусите. Освен това ментовият чай охлажда тялото, така че си струва да посегнете към него в горещите дни.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари