Прекратяват договора за концесията на спирките в Русе

8
Концесионерът „Фактор плюс“ ЕООД не е изпълнил пет основни задължения
Концесионерът „Фактор плюс“ ЕООД не е изпълнил пет основни задължения Снимка: Dunavmost

Концесионерът „Фактор плюс“ ЕООД не е изпълнил пет основни задължения

Община Русе ще поиска от Общинския съвет на сесията на 19 май съгласие за прекратяване на договора за концесия на спирките от линиите на градския транспорт в град Русе, разположени в Зона 2. Договорът е сключен след проведена процедура с участника „Фактор плюс” от Варна, който към момента е с прекратена търговска дейност и е в процедура по ликвидация.

Причината е неизпълнение на точки от договора, според който концесията е влязла в сила от 03.10.2012 г. и е предоставена за срок от 15 години. Тя касае части от имоти-публична общинска собственост, върху които са разположени 130 спирки.

Проверките от страна на общината са установили, че концесионерът „Фактор плюс“ ЕООД до момента не е изпълнил пет основни задължения:

1. Да извършва концесионните плащания в определените срокове Съгласно концесионния договор, концесионерът дължи годишно концесионно плащане в размер на 24% от обема на приходите от дейността на всички концесионни обекти за съответната година, но не по-малко от 84 000 лева, независимо от реализираните приходи.

- За отчетната 2021 г. концесионерът е заплатил авансовата вноска в размер на 42 000 лева, като към 31.03.2022 г. не е извършил окончателното плащане в размер на 55 888 лева

2. Ежегодно, в срок до 31 март да представя в Община Русе писмен отчет за реализираните приходи.

- Към 31.03.2022 г. няма представен отчет за 2021 г.

3. Да представя в Община Русе, в срок до 31 януари ежегоден писмен отчет за извършените инвестиционни мероприятия за предходната година.

-Към 31.01.2022 г. няма представен отчет за 2021 г.

4. Да възстановява в 30-дневен срок обектите, които са засегнати от повреди и посегателства.

- С писмо от 21.03.2022 г. ликвидаторът на „Фактор плюс“ е уведомен за 5 обекта, засегнати от повреди и посегателства, и счупени 7 броя стъкла на спирковите навеси. Към настоящият момент счупените стъклени панели не са подменени с нови и спирките не са отремонтирани.

5. Да представя до 31 януари парична гаранция за всяка календарна година в размер на 50% от годишното концесионно възнаграждение.

- Към 31.01.2022 г. в Община Русе няма представена банкова гаранция.

Изпратени са уведомителни и напомнителни писма, които не са получени и са върнати обратно в Община Русе. Без резултат са и проведените телефонни разговори с ликвидатора и изпратените по електронната поща писма.

Неизпълнението на задълженията на концесионера по концесионния договор предполага и неговото прекратяване с 30-дневно едностранно писмено предизвестие

Затова на съветниците се предлага да гласуват определянето на срок от 30 дни на концесионера „Фактор плюс” за доброволно изпълнение на задълженията. Ако не го направи, общината ще отправи 30-дневно писмено предизвестие за прекратяване на договора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    4
    След като
    Фирмата е в ликвидация, следва да има покана към кредиторите. Община Русе следва да си предяви неполучените плащания по договор. Явно някой си е бъркал в носа и го е пропуснал, което е щета за общинския бюджет и сега тука се пробутват разни глупости. Така че общинска съвет да бъде така добър да изиска от кмета какво е предприела Общината да си получи плащанията по договора .
  • 6
    3
    Валентин Павлов
    То едни спирки д табла на китайски
  • 16
    2
    Асен
    Явно тези са спрели комисионните за Пенчо и сега той ги подкяна да започнат пак да му плащат. Иначе защо от три години Лафките са затворени, а чак сега са сещат ???
  • 17
    1
    Горкият Шиши ...
    И сега депутата Дилян Пеевски от ДПС ще отслабне ли като му ликвидират една от неговите далавери - 1001 "Lafka"?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари