Преференциалният вот на русенци се оказа интригуващ

2

Драма в БСП - Русе: 71 преференции не достигнаха на досегашния депутат Георги Стоилов да измести местния лидер на партията Пламен Рашев от избираемото второ място, пише Фронтално

T.нар. „мажоритарен елемент“ в пропорционалната избирателна система – преференциите – оставиха своя отпечатък върху отминалите парламентарни избори в 19-и многомандататен русенски район. Преференциалният вот не успя да размести листите на партиите и коалиции по отношение на избираемите места, макар че при БСП този сценарий бе „на косъм“ да се случи. За пренареждане на листата е необходимо броят на събраните лични преференции от даден кандидат да надхвърли 7% от общия брой гласове за дадената партия или коалиция.

По-малко от половината избиратели в Русенско посочват преференция

Преференциалното гласуване за определен кандидат обаче не се ползва с особено голяма популярност сред избирателите в Русенско, показва анализът на данните от Районната избирателна комисия. От общо 88 443 души, гласували за кандидатските листи на отделните партии и коалиции, по-малко от половината са посочили преференция – 35 670 души или 40,33%.

Най-големите почитатели на преференциалното гласуване са привържениците в Русенска област на „Републиканци за България“ (65,68%), ВМРО-БНД (61,36%) и „Демократична България“ (58,48%). На обратния полюс са гласоподавателите на три малки партии – „Правото“ (16,13%), „Граждани от Протеста“ (18,97%) и „Глас Народен“ (20,10%).

Митко Кунчев отново е №1 в Русе

Особен повод за гордост на „Демократична България“ в Русе е фактът, че водачът на листата на коалицията Митко Кунчев е големият шампион на преференциалният вот в 19-и МИР. Бившият директор на Математическата гимназия „Баба Тонка“ получи 2 636 лични преференции – най-много от всички други кандидат-депутати в Русенска област. Тежестта на този успех идва от факта, че Митко Кунчев постига този резултат в листата на шестата политическа сила. „Демократична България“ събра 7,99% от вота.

Практически, всеки трети гласоподавател за демократите е посочил специално името на Кунчев като негов личен избор. Като прибавим към този резултат и бюлетините без преференции (2 934), които по право се смятат в полза за водача на листата, то се получава още по-впечатляваща победа.

На миналите местни избори Митко Кунчев бе и на първо място в Русе с най-висок личен преференциален резултат от всички останали 50 избрани съветници в местния Общински съвет. От „Демократична България“ посочиха, че именно този факт е бил водещ при определянето на Кунчев за водач на листата с кандидат-депутати. Това идва да покаже, че преференциалният вот има своето значение при избора на легитимни политически лидери.

Анализът на получените преференции е важен и за тежестта, която показват отделните партии в русенското обединение „Демократична България“. С просто око се вижда, че освен Митко Кънчев, другите кандидати на „Да, България“ – последният в листата Деян Герасимов (355 преференции) и осмият в листата Иван Белчев (305 преференции), доминират в предпочитанията на гласоподавателите спрямо тези от другите две партии – ДСБ и „Зелено движение“.

Георги Стоилов за малко не измести Пламен Рашев от второто място в листата на БСП

Най-много преференции в листата на „БСП за България“ в Русенско събра водачът ѝ Крум Зарков. Лично предпочитание към неговата кандидатура са изявили 2 337 души.

Единствено 7-процентовият праг при преференциите попречи на досегашния депутат Георги Стоилов да измести местния лидер на БСП Пламен Рашев от второто избираемо място в листата. Стоилов събра 1 097 лични преференции срещу 503 за Рашев. 1 168 преференции обаче бяха нужни за разместване в листата на социалистите – 7% от общия брой гласували за БСП. Иначе казано, на Стоилов не му достигнаха само 71 преференции, за да запази мястото си в Парламента.

Проблемът с популярността на лидера на БСП в Русе Пламен Рашев сред гласоподавателите на партията, ако се съди по преференциите, изглежда още по-сериозен, защото освен от Георги Стоилов, той бе изместен от третата в листата Ивалинка Цанкова (846 преференции), от дванадесетият Любомир Владимиров (607) и от четвъртата Теодора Евтимова (560). Така, от второто място, Рашев се озова на шестото в крайната подредба според преференциите. Всичко това поставя въпросът дали пък от БСП няма да потърсят нов местен лидер в скоро време.

Има такъв народ, няма такива кандидати

Едва 27,5% от гласувалите за победителя в изборите в Русенско – партията на Слави Трифонов, са посочили лични преференции. Това е обяснимо донякъде с факта, че лицата в листата на „Има такъв народ“ не са разпознаваеми лица. Все пак, водачът Светлин Стоянов събра 2 493 преференции, колкото да се нареди зад Митко Кунчев от „Демократична България“ в крайната подредба при този показател.

Сред кандидатите от партията на Слави в Русенско прави впечатление, че седмият в листата Татяна Нахабедян-Минчева е събрала 449 лични преференции, докато намиращият се на второто избираемо място Васил Георгиев е само с 413.

7- процентовият праг обаче не позволи разместване на листата и в този случай.

Подредбата в листата на „ГЕРБ-СДС“ остана непроменена

При „ГЕРБ-СДС“ лидер в преференциите с 1 816 лични предпочитания е водачът на листата Красен Кралев. Следва го вторият в подредбата Пламен Нунев с 1 677.

Кандидатът на СДС Станимир Станчев, четвърти в листата, е спечелил 1 131 преференции, което е повече от преференциите на третия Алисе Муртезова, събрала 956. Повече преференции спрямо останалите кандидати в листата на „ГЕРБ-СДС“ е спечелил намиращият се на 10-о място Красимир Костадинов – 829. Нито един от изброените обаче не достигна 7-процентовия праг за пренареждане на листата.

Четвъртият бие по преференции водача на листата на ДСП

За гласоподавателите на ДСП личните преференции явно не са важен фактор. Само 29,5% от тях са изразили лично предпочитание към определен кандидат. И въпреки това, границата от 7% за пренареждане на листата тук беше постигната. Така, четвъртият Борислав Рачев – директор на „Спортни имоти“ в Русе, спечели 590 от нужните 560 лични преференции и минава на второ място.

Интересен факт е, че Рачев е събрал повече преференции от водача Бюрхан Абазов, който има 410. Но, тъй като гласовете без преференции (5 648) се смятат за него, Абазов остава първи и запазва депутатското си място.

Искрен Веселинов доминира в предпочитанията при ВМРО-БНД

На парламентарните избори в Русенска област ВМРО-БНД спечели шестото място и изпревари „Изправи се! Мутри вън!“, но тъй като „войводите“ останаха под 4-процентовата бариера за влизане в Парламента, постигнатият от тях резултат остава „извън класирането“. 1078 лични преференции – най-много в цялата листа – постигна водачът ѝ – досегашният депутат Искрен Веселинов. Следва го областния управител Галин Григоров, втори в листата, с 507.

Разместване в листата на „Изправи се! Мутри вън!“

Слабият резултат на „Изправи се! Мутри вън!“ бе обусловен от слабата кандидатска листа, пълна с непознати на широката общественост лица. Форматът „Гражданите напред“, проповядван от „отровните“ Хаджигенов и Бабикян, не сработи в Русе и тяхната формация няма да има депутат оттук.

Най-много преференции (449) получи водачът на листата Станимир Бояджиев. След силна лична кампания четвъртият Първолета Иванова-Радева, известна в модния бранш под творческия псевдоним „Летиция“, получи 348 преференции (повече от нужните 311 за пренареждане на листата) и измества от второто място Зорница Дикова-Ранева, която събра само 221.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари