Предлагат девизът на Русе да стане част от герба на общината

2
Предложението е на Петър Иванов и е внесено за разглеждане от общинските съветници
Предложението е на Петър Иванов и е внесено за разглеждане от общинските съветници Снимка: Dunavmost

Предложението е на Петър Иванов и е внесено за разглеждане от общинските съветници

Девиз на Русе да бъде изписан на лентичка и да стане част от герба на Община Русе. Такова предложение е внесено в Общинския съвет, който ще проведе заседание в четвъртък. 

Русе е един от малкото градове у нас без девиз в герба си. В тази връзка  акад. проф. д-р Петър Иванов предлага към герба на град Русе да бъде добавена лента с девиз със следния текст на латински: „SPIRITUS LIBER“ (Свободен дух).

Вносителят на предложението се мотивира с факти, свързани с известността на гр. Русе като „Град на свободния дух“. Това определение се е наложило като девиз на града през годините и е възприето от обществеността в града ни, в чийто център се извисява Статуята на свободата, се казва в докладната. Този девиз произхожда не само от славната история на града, който е бил център на национално освободителната борба, но и от душевността, особеностите и личностните характеристики на неговите жители в миналото и сега.

Петър Иванов подчертава и обстоятелството, че всички значими и уважаващи себе си градове по света имат към своя герб или в своя герб включен и съответния девиз. Това се отнася  и до повечето български градове, сред които: Хасково – „Достойнство и вяра“, Силистра – „Скъпа и свещена“, Пловдив – „Древен и вечен“, Габрово – „Труд и постоянство“, София – „Расте, но не старее“, Кърджали – „Почитай миналото, гради бъдещето“ и др.

В тази връзка председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев предлага да се създаде работна група, която да извърши анализ и преценка относно необходимостта и възможностите за добавяне на лента с девиз към съществуващия герб на град Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    10 стинки
    предлагам да се измитат листата и да се измива прахоляка барем по два пъти седмично... че сега на два месеца веднъж не ми стига.
  • 10
    6
    русенец
    Всичката Мара втасала, че и до девиза опряхме. Че дайте да изберем за девиз "Arbeit macht frei" ( работата те прави свободен) , имало го е над концлагерите, ще пасне и за Русе!
  • 7
    5
    ПРЕДЛОБЕНИЕ ЗА ДЕВИЗ
    "РАСТЕ И СЕЛЯНЕЕ" "РАЗВИВА СЕ И ПРОСТЕЕ" "РАСТЕ И БЕЛЕНЕЕ" ГРАД ЗА ЦЪРВУЛАНЦИ,ПАТАРАНЦИ И СЕЛЯНЦИ. "ЦИНДИЛ ПИНДИЛ И ДЖАСТА ПРАСТА". КАТО ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ТОВА КОЕТО СВЪРШИХА ГЕРБ- НУНЕВ,СТОИЛОВ. ИЛИ ЗАЩО НЕ " РЕМОНТ.НА РЕМОНТА НА РЕМОНТИТЕ". "Хитър Петър и Настрадин Ходжа". "Расте и Калчевее". " ОТ ПУСТО В ПРАЗНО" "КАЦА БЕЗ ДЪНО"......" ЗАВЕТЪТ НА БАЙ ДИМО И БАТЕ МИТКО". "РАБОТА ПО ВРАЖЕСКА ИМИГРАЦИЯ". " ПЪРВО ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС" ВСЕ В ТОЯ ДУХ. МОЖЕ И "ТАЙНИ И ЗАГАДКИ". " СВЕЖИЯТ ВЪЗДУХ И ЧИСТИ ВОДИ". НАПОМНЯМ ЧЕ ЕДИН ДУХ НЕ МОЖЕ БЕЗ ТЯЛО. НЯМА ЛИ ТЯЛО ДУХЪТ СЕ РЕЕ СВОБОДНО МЕЖДУ НЕБЕТО И ЗЕМЯТА И СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА СЕ ДЕНЕ И ПРАВИ ПАКОСТИ.ИМА ДУХ СЪС ТЯЛО ИЛИ НЯМА ДУХ. ДУХОВЕТЕ СА НА ОНЯ СВЯТ ИЛИ МЕЖДУ ДВАТА СВЯТА КЪДЕТО Е И РУСЕ.КОГАТО ЕДИН ДУХ ИМА ТЯЛО ИМА ГЛАВА И МОЗЪК,СЛЕДОВАТЕЛНО МИСЛИ,А МИСЛОВНИТЕ ПРОЦЕСИ НА СВОБОДНИЯТ ДУХ ГИ НЯМА И НЕ ГИ ВИЖДАМЕ ОТ КАКТО АДМИНИСТРАЦИЯТА НА СТОИЛОВ ОБЯВИ ТОЗИ ДЕВИЗ ( МОТО ) ...ИЛИ КРЕДОТО КОЕТО ЩЕ НИ ВОДИ. ИСКАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ И ВОДА. ДЕВИЗА ДА ОТРАЗЯВА ПРОСЪСТВИЕТИ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА И ВЪЗРОЖДЕНСКОТО МЯСТО,А ИМЕННО РУСЕЕЕЕЕЕ.
  • 12
    4
    третеьаяв
    Русе - разкопан и разорен, ето това е девиз подходящ за тоя умрял град
  • 8
    3
    Помнещ
    Този девиз бе откраднат от девиза на Бургас. Използван много години преди импотентната герберска клика, начело с Анжела Иванова не успя да измисли нещо креативно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари