Празник на мъжките рожби

1
На Петльовден се отбелязва спасението на мъжката сила
На Петльовден се отбелязва спасението на мъжката сила

Днес църквата празнува Сретение Господне.

Според закона на Мойсей всяко първородно дете момче трябвало да бъде посвещавано на Бог.

Затова на 40-ия ден след раждането на първото си момче жените принасяли в жертва на Бога агне, а по-бедните - гълъб или гургулица. Света Богородица отнесла Младенеца в ерусалимския храм. Сретение Господне е един от най-великите християнски празници.

Празникът е известен още и с имената Зимна Богородица, Вълча Богородица, Петльовден, Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден. 

Според поверията на този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Петльовден - Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари, а криели синовете си.

По времето на турското робство властите в Османската империя събирали жестокия „кръвен данък” (девширме): периодичното насилствено събиране на деца от мъжки пол от подчинените християнски народи, извършвано на всеки 5 или по-малко години. Авторът на тоя безумен и варварски по безсърдечността си данък е светлият четвърти султан на империята Баязид І Светкавицата. Данъкът бил въведен през 14 век и бил събиран редовно чак до 18 век.

Петльовден отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила (петелът е още традиционен символ на мъжката потентност). Това е причината, поради която на тая дата традицията повелява да се коли петел в къщата, дето има мъжка челяд, за да растат момченцата здрави, истински юначни мъже.

Обреда обикновено се извършва от 15-16-годишен девствен юноша. Символиката на празника е свързана с нормалното полово съзряване на момчетата и сдобиването им с автентична мъжка потентност. Юношата се нарича петелар и нему се полага с кръвта от заклания петел да намаже челата на цялата мъжка челяд в дома. Там, където момчета няма, се коли все пак кокошка.

На този ден празнуват и мъжките майки. Бездетните жени пък правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "Вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото - чрез житна жертва, сексуално въздържание и редица други забрани.

На празничната трапеза за този ден се прави: Зелник, Кравайчета, Тиганици, Пресни питки, Три вида гозби от петел: петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

Имен ден на днешната дата имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари