Повдигнаха обвинениe на задържания хакер

0
Кристиян Бойков е задържан за 72 часа
Кристиян Бойков е задържан за 72 часа Снимка: Кадър от BULGARIA ON AIR

20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив е задържаният хакер, който проверяват за удара срещу сървърите на НАП, научихме от TrafficNews.bg.

Младият мъж е задържан за 72 часа, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Софийската градска прокуратура е обвинила и задържала за 72 часа 20-годишния младеж, който е заподозрян за хакерските атаки срещу НАП. Младежът вече е разпита.

По-рано днес началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП Явор Колев съобщи пред NOVA, че има заподозрян за хакерските атаки, който е задържан във вторник следобед.

„Служител е на компания за киберсигурност. В рамките на задълженията си тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки”, съобщи Колев.

Заподозреният хакер за теча на данни от НАП, който в писмо до NOVA, се представяше за руснак, женен за българка, се оказва 20-годишен младеж, работещ като "бял хакер" във фирма в София.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен към тази атака”, заяви Колев.

Младежът бил задържан на работното му място. Целта на атаката била себедоказване.

„Тук мотивът е да се докажат възможностите да се стига до такава информация”, коментира Колев.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалисти - психолози, IT експерти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев. Той обясни, че се проверяват всички версии.  

Проблемът със системите в държавните институции според  IT-специалист е това, че не се спазвали добри практики.

„Сертификатите за сигурност, които всички институции имат, са покрити фиктивно, задължително е да се правят тестове. Доста често работата не е свършена качествено, не е защитена всяка една система, която се изработва”, коментира пред NOVA Алекс Иванов, IT-специалист.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов актовете на подобна намеса са неизбежни.

„Това са неизбежни актове на намеса, нивото на софтуера се повишава непрекъснато, има все по-съвършени възможности, младите го приемат като една игра, България не е извън Европа и извън света”, коментира Валери Симеонов.

„Трябва да е ясно, че зловредните действия в интернет се наказват от закона, извършителите на тези действия попадат под ударите на закона”, заяви Явор Колев.

Доказателствата към този момент показвали, че скандалната атака е извършена от България. Разследването по случая продължава.

Заподозреният хакер е предупреждавал чрез "Господари на ефира" за слабости в сайта на МОН Видео: Господари на ефира

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари