Подайте ръка на малката Нели

0

Това е Анелия, едно 6 годишно лъчезарно дете, което не спира да се усмихва.

Нели се роди преждевременно в 7 месец. Още в неонатологията ни казаха, че ще има нужда от по-специални грижи. В началото не си давахме сметка какво точно означава това, но скоро след изписването, когато започнахме да посещаваме различни специалисти разбрахме, че детето ни вероятно няма да може да ходи. Поставиха ни диагноза: Детска церебрална парализа – спастична квадрипареза.

Вече 6 години Нели провежда ежедневна рехабилитация, правили сме няколко курса с Барокамера, два пъти седмично ходи на конна езда и плуване. Всичко това и влияе много добре и макар и с малки „крачки” вървим напред.

През 2015г направихме Фибротомия – метод при който се срязват патологичните фиброзни изменения на мускулите, предизвикващи контрактури и болка при децата с ДЦП. Тази операция се отрази много добре на Нели, обема на движения се увеличи значително и тя започна много по-лесно да прави упражненията, които преди това и бяха трудни.

Преди 3 години разбрахме, че тазобедрените стави са започнали да „излизат” в следствие на силната спастика. Посещавали сме всички ортопеди в България и след всичко чуто и методите, които се прилагат тук решихме, че няма да експериментираме с детето си. Съдбата така или иначе е била жестока към него.

В края на месец април тази година ще направим операцията на ставите в Ортопедична болница „Шпайзинг” - Виена, Австрия при доктор Александър Кребс. Ще бъдат оперирани двете стави едновременно и Нели ще стои в гипс от кръста на долу цели 6 седмици. Операцията е тежка и сложна, но трябва да бъде направена и то точно в този момент, за да се избегнат бъдещи усложнения. Правилната и интензивна рехабилитация след това е изключително важна, за да може Нели да задържи резултата от операцията и да продължи борбата си.

За съжаление на семейството ни е все по-трудно да се справя финансово с всички разходи, които ни предстоят. Ще бъдем благодарни на всеки решил да застане до нас по пътя по който сме поели.

Аз вярвам, че един ден мечтата на Нели да ходи самостоятелно ще се сбъдне, повярвайте и Вие и Подайте ръка на моето борбено момиче.

ТУК можете да прочетете как да ѝ помогнете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари