Почина дългогодишният премиер на Бахрейн Халифа бин Салман Ал Халифа

0
В Бахрейн е обявен едноседмичен траур. Погребението на принца ще се извърши, след като тялото му пристигне в родината от САЩ
В Бахрейн е обявен едноседмичен траур. Погребението на принца ще се извърши, след като тялото му пристигне в родината от САЩ

Бахрейнският премиер принц Халифа бин Салман Ал Халифа почина днес

Това съобщи Бахрейнската информационна агенция (БНА), като се позова на кралския двор, цитирана от ТАСС.

В Бахрейн е обявен едноседмичен траур. Погребението на принца ще се извърши, след като тялото му пристигне в родината от САЩ.

Премиерът почина в американска клиника, където беше на лечение, само две седмици преди да навърши 85 години. Той е роден на 24 ноември 1935 г. и беше вторият син на крал Салман бин Хамад ал Халифа и съпругата му Моза бинт Хамад Ал Халифа.

Халифа бин Салман беше назначен като емир на премиерския пост на 15 август 1971 г. - на следващия ден след провъзгласяването на независимостта на Бахрейн и оглавяваше правителството до смъртта си. Задържа се доста години на премиерския пост и се смяташе, че е най-дълго управлявалият министър-председател в света. Изигра значителна роля в изграждането на държавното управление и модернизацията на Бахрейн. Съгласно конституцията от 2002 г. част от правомощията му ще преминават към краля, който получава правото да назначава и уволнява министри. Принц Халифа бин Салман Ал Халифа беше смятан за най-богатия член на управляващото семейство и за един от най-крупните бизнесмени в кралството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари