Погребението на Елизабет II e струвало над 160 милиона паунда

1
Разходите са публикувани като част от писмено изявление на министерството на финансите
Разходите са публикувани като част от писмено изявление на министерството на финансите Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разходите са публикувани като част от писмено изявление на министерството на финансите

Траурните церемонии и погребението на британската кралица Елизабет Втора миналата година са стрували на британското правителство приблизително 162 милиона лири (около 200 млн. долара), съобщиха от финансовото министерство на страната, цитирано от Франс прес, Асошиейтед прес и БТА.

Погребението на кралицата на 19 септември беше първото държавно погребение в Обединеното кралство след това на бившия премиер Уинстън Чърчил през 1965 г. Събитието, на което присъстваха световни лидери и високопоставени лица, беше предшествано от 10-дневен национален траур след кончината на кралицата на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Стотици хиляди се стекоха в Уестминстърското абатство, за да изпратят най-дълго управлявалия Великобритания монарх. Разходите бяха публикувани днес като част от писмено изявление пред парламента.

"Приоритетите на правителството бяха тези събития да протекат гладко и с необходимото ниво на достойнство, като същевременно се гарантира безопасността и сигурността на обществеността", заяви в изявление Джон Глен, главен секретар на министерството на финансите.

По време на 10-дневния национален траур във Великобритания бяха разположени хиляди полицаи.

Елизабет и съпругът ѝ, принц Филип, бяха погребани в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

Засега не е публикувана официална цифра за разходите по коронацията на крал Чарлз, отбелязва АФП. Според антимонархическата група "Репъблик" тя е струвала най-малко 100 милиона лири (115 милиона евро).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари