"Писта Дракон" разтърси феновете

0

Писта Дракон, 22 юни 2015 Писта Дракон стана домакин на уникални автомобилни и моторни състезания, които се проведоха на обновеното трасе през изминалия уикенд 20 и 21 юни.

На официалното откриване в неделя почетни гости на събитието бяха кметът на община Калояново – Александър Абрашев, председателят на Българската федерация по автомобилен спорт – Радослав Козлеков и Христо Стоилов, собственик на Писта Дракон, които символично прерязаха лентата на новата конфигурация на Писта Дракон и направиха почетна обиколка. Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт – Радослав Козлеков и кметът на община Калояново – Александър Абрашев пилотираха най-новия състезателен автомобил Hyundai i20 Coupe R1.

Екипът на Писта Дракон организира двудневния празник в партньорство с представителите на Zed Moto шампионата  и автомобилния шампионат V1 Challenge България.

През уикенда взеха участие утвърдени имена в автомобилизма като шампионите -  Илия Царски, Константин Маршавелов и Владимир Арабаджиев. В състезанията се включиха и пилотите Ивайло Петков, Димитър Пейчев и Димитър Димитров. На квалификациите в събота първа позиция зае Илия Царски (01:08.577), втора - Явор Карастоянов (01:08.775), а трета- Ивелин Йотков – (01:12.016).

В неделя се проведе състезание за автомобили, които имаха възможността да тестват качеството на обновената писта в екстремни условия на силния дъжд, и се убедиха, че дори и в лошо време, пистата е напълно безопасна и професионално подготвена. В надпреварата на първо място се класира Борислав Петров (01:13.247), на второ - Ваньо Цвятков (01:18.811), а на трето -  Явор Карастоянов (01:18.403).

Резултати в състезание с автомобили:

pos

start no.

competitor

laps

total time

diff

best time

best lap

best speed

1

1

Борислав Петров

7

08:57.151

 

01:13.247

6

98.533 km/h

2

62

Ваньо Цвятков

7

09:20.711

23.560

01:18.811

6

91.577 km/h

3

3

Явор Карастоянов

7

09:23.708

26.557

01:18.403

6

92.054 km/h

4

13

Георги Казаков

7

10:13.883

01:16.732

01:25.478

5

84.434 km/h

5

Н

Симеон Симеонов

6

09:12.260

1 lap

01:29.711

2

80.45 km/h

Любителите на моторите имаха уникалния шанс да наблюдават състезания с мотори  в  Zed Moto шампионата. Мотористите бяха една от основната атракция на пистата и демонстрираха професионална надпревара благодарение на голямата конкуренция сред състезателите. Zed Moto шампионатът се проведе в две части – за мотори до 600 кубика и за по-мощни машини от 1000 кубика. В категория до 600 кубика на първо място се класира Йордан Алексиев, на второ - Васил Кючуков, а трета позиция зае - Радослав Ангелов.

В състезанието за мотори до 1000 кубика в челната тройка се класираха: на първо място - Ангел Караньотов, на второ - Иван Грозев , а на трето - Красимир Михайлов.

Като подарък за юбилея на пистата Ангел Караньотов постави рекорд от 01:04.760, най-доброто време, постигано на писта Дракон. Ангел Караньотов е пилот, който за четвърти пореден път печели европейската титла в супермото клас S Open, заема 10-то място в последния кръг от Световното първенство. В сезон 2014 той заема 7-ма позиция в Световния шампионат супермото.

Състезателният уикенд завърши с провеждане на първи кръг от автомобилния шампионат V1 Challenge България, в който 7 български и международни пилоти се състезаваха със специално създадените за състезания мощни автомобили Volkicars. На почетната стълбица след шампионата се покачиха – на първо място – Александър Язов, на второ – Григор Григоров, а на трето – Симеон Донов.

Водещ на събитието бе популярният музикант и водещ в Z-Rock радио – Буги Барабата, който се погрижи за настроението на публиката.

Феновете на автомобилните и моторните спортове станаха свидетели на редица демонстрации - вдигащ адреналина дрифт на шампиона Павлин Пенев, Стънт шоу с момчетата от Иво Моторс, които демонстрираха завидни акробатични умения с мотори Kawasaki, както и уникалното Volkicar шоу, в което мощният състезателен автомобил дрифтира на една ръка разстояние от Мис Автомобилизъм – Вероника Стефанова.

Допълнителна информация за обновената Писта Дракон

ПистаДракон” е първата и единствена по рода си частна писта за провеждане на авто и мото състезания в България. От 2005 г. пистата е домакин на многобройни спортни прояви и доби широка популярност сред любителите на високите скорости. Ежегодно се провеждат два кръга от националния шампионат за туристически автомобили, многобройни маркови събори, тунинг шоута и редовни мотоциклетни и автомобилни тренировъчни дни и любителски шампионати.

Обновената част на пистовото трасе се състои от 6 нови завоя и права, с обща дължина 840 метра. Широчината на късите прави е 11 метра, на старт-финала - 12 метра и 15 метра в два от завоите. Нововъведение е и възможността да се използват два различни модула от конфигурацията на пистата, като късият е с дължина 1400 метра и е почти изцяло покрит с нов асфалт, а дългият модул е 2000 метра.

ПистаДракон“ вече ще предлага и отделно трасе, предназначено специално за дрифт, което е оформено по част от завоите на старото трасе, без да се застъпва с новите конфигурации. Специален зрителски сектор е оформен около заведението и входа на пит-лейна, с пълна видимост към всеки завой от късия модул и по-голямата част от дългия модул.

Сред останалите нововъведения са нова времеизмервателна система Х2 от MyLaps с 50 транспондера, безплатен безжичен интернет с покритие на цялата територия на пистата, както и пит-лейн, с изход от пистата във външната част на последния завой и вход към нея преди вътрешната част на втори завой.

Както за професионалисти, така и за любители

След откриването на новото трасе, ПистаДракон” отваря врати и за свободно каране. Всеки, който има желание да тества възможностите на собствения си автомобил в безопасна среда, може да го направи без предварително записване. Също така на място вече ще се предлагат и автомобили под наем, подготвени за управление на писта. Колите са с предно предаване, 125 конски сили, олекотени и с прецизно настроено спортно окачване.

Голямо предимство на пистата е, че е разположена в центъра на страната, на пътя, свързващ северна и южна България. Намира се само на 20 км от Пловдив и на 15 км от Хисаря. Географското й разположение обуславя нейната достъпност за зрители от цялата страна, а мекият климат позволява използване на съоръжението през голяма част от годината. Работно време на пистата е вторник до петък от 14:00 до 21:00 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари