Пилотът Георги Спасов: Липсата на медицински хеликоптери е заради борба за влияние

1
Той имал е на разположение 13 хеликоптера, но те не са били свързани с телефон 112
Той имал е на разположение 13 хеликоптера, но те не са били свързани с телефон 112 Видео: NOVA

Той имал е на разположение 13 хеликоптера, но те не са били свързани с телефон 112

Георги Спасов е пилот с много летателни часове във военната и цивилна авиация, както на хеликоптери, така и на самолети. Основава и управлява авиокомпанията “Хели еър”, която осъществява хуманитарни мисии на ООН до горещи точки на планетата. Фирмата става втората най-търсена от ООН. Специализираните въздушни екипи, който Спасов подготвя участват в множество спасителни мисии по време на горски пожари и други инциденти на труднодостъпни места, предава NOVA.

Спасов каза, че Северна Македония има хеликоптерно спасяване. Той споделя, че са имали всичко необходимо за такова спасяване, имал е на разположение 13 хеликоптера, три хеликоптерни площадки са създадени по тяхна инициатива, но не са били търсени при нужда от спешна реакция и не са били свързани с телефон 112.

„Можех да понеса бездушието, но омразата от институциите не можах. Затова приключих. Нито веднъж от МЗ не дойдоха да видят хеликоптерите. За пет години, писахме писма – никаква обратна връзка“, споделя той.

Липсата на медицински хеликоптери се дължи и на личностен, и на политически елемент, каза Спасов. “Борби за влияние“, така определи той ситуацията.

Спасов сподели, че не води статистика на човешките животи, които са спасили, но са поне 20. Той разказа за някои от спасителните операции, които са провели.

Повече за медицинските хеликоптери, които бяха продадени, вижте във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Уважаеми Г-н Спасов!
    Проблема е в това че не могат да се разберат кой ще гушне парите от това постоянно перо ако бъде сътворено,а именно: 1. Коя ще е консултантската фирма по въпроса за хеликоптерите,макар че не е нужна.Имаме прекрасни военни и цивилни и инженери от военната,гражданската авиация които могат да свършат тази работа срещу един приличен хонорар.Фирмата ще иска процент от сделката,а защо не и нещо под масата от основният доставчик?2. Подръжка както следва,екипи механници,гсм,доставки на резервни части,консумативи включително до дезифектантите кой ще ги доставя ако щете.3. Оборудване на екипажи и медицински екипи за работа в специфични условия.Бази,подръжка,доставки.Край няма.Това е перо което е бездънно и само се налива.Там сеършване на пари,няма.Обучения.Спец.оборудване.Комуникации.Доставка на гориво.Изграждане на бази в специфични райони ако е наложително.Курсове и преквалификации на спасителите за работа във въздуха със летателна машина.Винаги готови екипи за работа.Някой може да се набута и да ги храни с кетъринг даже.В България всичко е възможно.Дрехи и персонална екипировка и консумативи.Ремонтна база.Подръжка и доставки на медицинско и техническо оборудване такова.Не на последно място ръка за ръка: Материално и финансово обезпечаване,обезщетения,застраховки на екипи медицински,спасители,екипажи и машини.Коя ЗК ще папа паричките всеки месец или всяка година? Някой си мисли сигурно всичко това да бъде лапнато след като е създадено на концесия със държавна субсидия? Изобщо схеми и схемички.Трябва да се мисли и за морско и речно спасяване и за борба с пожари и аварии на плаващи съдове от всякакво естество.Морска държава сме и имаме плавателна река.Да не дава господ в акваторията на голям град по р.Дунав да стане авария с плавателно средство което превозва хим.вещества,взривни,запалителни и подобни по АДР разливи и т.н. Стари моряци помнят и са били свидетели как водата гори на повърхноста.Неизменно трябва действията да са съвместни с Румънската държава що се касае за инциденти по р.Дунав.В България всички задници лъсват при всяка криза.
  • 6
    1
    Съдията Дред
    От Филип Димитров през Ив.Костов,Свинаров,Паси,Кунева,Станишев,Бойко на СъД.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари