Петър Москов: Държавата трябва да изолира само доказаните случаи на COVID-19

0
Трябва ни масово и селектирано тестване срещу COVID-19
Трябва ни масово и селектирано тестване срещу COVID-19 Видео: bTV

Трябва ни масово и селектирано тестване срещу COVID-19

"Това, което трябва да направим като общество е не да спорим за детайла - дали трябва да бъдат затворени само моловете или и някакви други магазини и кога трябва да бъдат отворени, а да имаме друга философия за справяне с кризата с коронавируса", каза бившият здравен министър Петър Москов в предаването "Тази сутрин" по bTV.  

Според него подходът, който държавата приема, е реактивен и е свързан с това да се затворят определени сектори, докато се се достигнат определени нива на заразяване. 

"Днес само 43% от доказаните активни случаи са карантинирани, не говорим за свързаните с тях лица. Това е реактивен подход, ходим след събитията, раздаваме пари на недоволните. Така се губи перспектива и създава усещане за абсолютна липса на хоризонт пред всеки от нас и превръща голяма част от  хората в противници на каквито и да боло противоепидемични мерки", отбеляза Петър Москов, който е и лидер на партия КОД.  

"Подходът, който предлагаме е свързан с проактивни действия – да имаме идеята, че няма да стигаме до локдаун. Това става с активен процес на масово и селектирано тестване и изолация само на доказани носители на зараза", посочи той.  

Да се сравняваме с Германия и Франция е неразумно, отбеляза Москов по повод въвеждането на противоепидемични мерки и в други страни в Европа.

"Едно е да организираш мерки по тестване и контрол в държави с такова население, друго е в страна като България", обясни той.

"Словакия, която е държава от нашия калибър, направи този подход, който предлагаме. 4 седмици след масовото тестване там с антигенни тестове, новозаразените са спаднали с 50%", даде пример Москов. 

Той прогнозира, че резултат от справянето с кризата с коронавируса на основа на ваксината не може да се очаква преди началото на зимата на следващата година. Бившият здравен министър препоръча на правителството да направи политически щаб срещу кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари