„Бърза писта“ за влизащите в Гърция ваксинирани българи

0
България в момента се намира в червената зона на страни, които тежко са засегнати от COVID-19
България в момента се намира в червената зона на страни, които тежко са засегнати от COVID-19

Българите, които са си поставили ваксина срещу коронавируса, ще получат „бърза писта“ за влизане в Гърция

Това става ясно от интервюто на гръцкия министър на туризма Харис Теохарис за сп. „Прототема“, цитиран от „Факти“.

Той посочва, че това е една от мерките, които ще гарантират, че Гърция ще е безопасна страна за туризъм. Гърция е сред първите пет страни, предпочитани от чуждестранните туристи, припомни Харис Теохарис. Той посочи, че това е основната цел на правителството – да запази позициите на страната.

Министърът на туризма подчерта, че ваксинираните вече няма да имат нужда да бъдат тествани или поставени под карантина, а да представят сертификата в цифров вид за всеки орган, национален или друг при поискване. Повечето страни в Европа ще направят същото, където се обсъжда взаимно признаване между страните на заминаване и пристигане, отбеляза Харис Теохарис. За неваксинираните ще има разширени инструменти за граничен контрол.

Гръцкият министър на туризма все пак призна, че на настоящия етап има все още открит дебат на ниво Европейски съюз за това как сертификатите за ваксинация ще се споделят между страните – членки.

По информация на Факти българи, които имат каравани в Гърция вече са били предупредени, че от 2021 г. трябва да имат документ, че са си поставили ваксина срещу COVID-19, която е одобрена от ЕС. В противен случай българите ще трябва да се подложат на тест или карантина при влизане в Гърция.

„Преценявам, че разполагайки с бързите тестове, които са едновременно евтини и бързи, в комбинация с ваксинирането на значителен процент от населението, инструментите, които страната ни ще има за граничен контрол, ще бъдат много по-широки и много по-безопасни“ , каза Харис Теохарис.

Пожелали анонимност дипломатически източници заявиха за Факти, че се обсъжда идеята ваксинираните срещу коронавирус да получат по-лесен достъп при своите международните пътувания. Само ваксината е възможност за овладяване на пандемията. България в момента се намира в червената зона на страни, които тежко са засегнати от COVID-19. Българите са подложени на строги мерки при пътуване в страни от Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук