Пенсионери от Русе искат изравняване на минималната пенсия с прага на бедност

4
Те са изпратили декларация с искането си до всички отговорни институции
Те са изпратили декларация с искането си до всички отговорни институции Видео: БНТ

Пенсионери от русенския инициативен комитет "Да чуем гласа на възрастните хора" настояват за преизчисление на пенсиите.

Причината е, че доходите на голяма част от тях са под линията на бедност у нас. Те са изпратили декларация с искането си до всички отговорни институции, информира БНТ.

Цял живот 77-годишната Румяна Радкова е работила в химическата промишленост. Тя е сред инициаторите за повишаване на минималната пенсия до размера на официалния праг на бедност в България, който в момента е 348 лева, а догодина ще е с 15 лева повече. Възрастната жена не е съгласна с гласуваното вече увеличение на минималната пенсия у нас.

Румяна Радкова, Инициативен комитет "Да чуем гласа на възрастните хора": Има социална харта и там е казано, че трябва да се осигурява достоен живот на възрастните хора. В тази връзка считаме, че това, което държавата може да направи е именно да допусне доплащане до прага на бедността, преизчисляване на пенсиите.

В Русенска област пенсионерите са близо 70 000 души. Според данните на Националния осигурителен институт , повече от половината от тях живеят с доходи, които са под минималния праг на бедност.

Мариана Петрова: По-малко от 300 лв. не са достатъчни за нормален живот в България.

Надежда Шерева: Това е най-мизерната пенсия на света.

Декларацията с искането на преизчисляване на пенсиите е внесена в Народното събрание. Тя е подкрепена с подписите на 200 пенсионери.

От инициативния комитет "Да чуем гласа на възрастните хора" са категорични, че ще си търсят правата докрай, включително и по съдебен път. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари