Първите български череши се очакват в началото на юни

0
Няма да има значително покачване на цените на българските череши, заяви производител
Няма да има значително покачване на цените на българските череши, заяви производител

Няма да има значително покачване на цените на българските череши, заяви производител

Няма да има значително покачване на цените на черешите тази година, прогнозира един от най-големите производители в региона и страната Вежди Орманов, предаде БНР.

От 5 до 10 процента може да е увеличението. Първите плодове в региона се очакват около 10 юни, студеният месец май забавя само зреенето, първите ранни череши се очакват до края на май. Беритбата ще започне седмица по-късно спрямо минали години. Загуби ще има, но не заради необичайно ниските температури този месец:

"Преди месец някъде имаше минусови температури,по-сериозната загуба е оттам. Нашата концепция няма нищо общо с вътрешния пазар, насочени сме към Западна Европа. Нашите неща вървят по план. Имаме малки загуби в ранните сортове, съвсем минимални. Като цяло в регион-Айтос, Карнобат, Бургас, не се очакват добри реколти. Спрямо миналата година, може би на 50% ще има по-малко череши.

Вносните череши няма да повлияят на цената на българските, те са по-скоро екзотика, колко души ще си купят череши по 25-30, 40 лева", коментира още производителят:

"Ние като производители се опитваме да държим минимални цени, нямаме практика директно да продаваме на крайния потребител. Ако търговците не ги вдигат много, не злоупотребяват, мисля, че цените ще са съвсем поносими в сравнение с миналата година. По-ранните бяха 4-5 лева на пазара, после 2.50-3 лева слезе черешата."

От 10 до 20 процента са се увеличили разходите на Вежди Орманов заради инфлацията. Горивата са най-важни за нас, уточни той. В момента цените им паднаха, това е някакъв вид компенсация.

Няма някакви кой знае какви сътресения, движим се в рамките на миналогодишните параметри, поясни Орманов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари