Парламентът решава за купуването на 8 нови самолета F-16

0
Депутатите ще препитват служебният премиер Гълъб Донев
Депутатите ще препитват служебният премиер Гълъб Донев Снимка: Bloomberg LP

Депутатите ще препитват служебният премиер Гълъб Донев

Парламентът решава дали да ратифицира договора за придобиване на 8 нови самолета Ф-16 Блок 70.

В рамките на парламентарния контрол ще отговаря на въпроси служебният премиер Гълъб Донев.

Освен новите 8 изтребители в договора, сключен на 15 юли т.г., са включени боеприпаси, средства за обучение на Военновъздушните ни сили, поддръжка и резервни части. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури, пише БНР.

На първо четене ще бъдат обсъдени и промени в Закона за съдебната власт, с които се цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет с цел превенция и противодействия на корупцията в съдебната власт. Предвижда се съответните колегии в съвета да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии и на прокурорите и следователите.

Служебният премиер Гълъб Донев ще отговаря на три въпроса. Един от тях е от Корнелия Нинова за позицията на служебното правителство, че България е "пред война". Поводът е интервю в „Неделя 150“ на говорителя на правителството Антон Кутев.

Още 10 министри ще участват в парламентарния контрол.

Все още няма яснота дали депутатите ще продължат да работят по промените в Изборния кодекс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 3
    Би трябвало да има икономическа изгода за Българските фирми от такива проекти като участие в реализирането им – изработка на части, сглобяване и т.н. Тука обаче тия го превърнаха това в поредното точене парите на данъкоплатците. Ако се реши за още 8 бр – стават 5 милиарда лева за нещо което го няма, и трябва да се купува заместващо докато пристигне поръчаното, няма финансови компенсации. Над 300 милиона за писта и при текущата инфлация, трябвало да се плаща още. 100 милиона за радари и допълнително оборудване и т.н. На всичко отгоре самолетите са 4-то поколение, а в момента се работи по създаването на 6-то. Като всичко в България – стари боклуци за огромни суми.
  • 1
    3
    daskal
    Извинявайте, ама тази история със самолетите винаги ми е приличала малко на решение да се предоставят бомби и картечници на диво племе в Амазония, което е болно и гладно.
  • -2
    2
    Това правителство се оля
    Това е служебно правителство не би следвало да сключва такива договори. След оръжия за Украйна, сега България е "пред война" ? Някой има голям зор да вкара държавата във военен конфликт и харчи милиарди за неща без съществена полза.
  • 1
    1
    Русенец
    А парламента да реши да се самоубие и да дарят заплатите си на пенсионерите?!????????? Майка ви в устата да еба продажна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари