Пълен провал: Какво се случва с Бритни Спиърс?

2
Бритни се нуждае от надзорник над живота й..и над милионите долари, изкарани по време на успешната й някога кариера
Бритни се нуждае от надзорник над живота й..и над милионите долари, изкарани по време на успешната й някога кариера Снимка: Getty images

Упадъкът на поп-иконата се дължи на дългогодишни проблеми в личния живот

Тийнейджъри по целия свят, включително и у нас, слушаха хитовете като "...One More Time" и ги припяваха до втръсване на родители и близки. Списания се надпреварваха да пускат статии и плакати с нея, които после запълваха всяко празно пространство по стените на отдадените ѝ фенове.

После дойде Федърлайн. После дойде обръсването на главата.

После Бритни спря да бъде "онази Бритни", пише webcafe. Намери отново себе си, преди да се изгуби почти окончателно от погледа на масовата аудитория, заменена в плейлистите и сърцата от нови и нови вълни поп изпълнители.

Питали ли сте се какво се случва с Бритни сега?

Отговорът не е особено приятен. Заради проблемните моменти от миналото си вече 39-годишната певица е оплетена в сложна юридическа битка за контрола над собствените си живот, творчество и ресурси.

Битка, която води със собствения си баща - Джеймс Спиърс.

Битка, която ще се реши през февруари 2021 г., а феновете ѝ - защото Бритни все още има немалко такива - с нетърпение очакват развръзката с надеждата, че техният идол ще се измъкне от сянката на баща си.

Но как се стигна дотук?

Връщаме лентата назад, за да проследим как започна упадъка в живота на поп иконата. На върха на славата си, певицата среща Кевин Федърлайн и през 2004 г. двамата се женят. От този брак на бял свят се появяват две деца. Но "живели дълго и щастливо" не проработва при двойката и скоро се разделят.

Бритни няма особени претенции към Федърлайн, но затова пък той иска децата. И през 2007 г. съдът му дава 70% попечителство над малките, без да обявява публично мотивите си.

По същото време се появяват слухове, че певицата злоупотребява с наркотици, но това е предимно спекулация, с която таблоидите да пълнят страници.

През 2007-а обаче се случва нещо друго - певицата обръсва главата си, което е явен знак, че нещо не е наред. Но след публичен втори развод и яростно преследване това е обяснимо. Психическият ѝ срив e на кориците на всички вестници и списания, а не след дълго тя се озовава в клиника.

Учудващо скоро след това - около половин година по-късно, Бритни пуска сингъла си Womanizer и издава нов албум, от който печели 131 милиона долара.

Горе-долу по същото време баща ѝ - Джейми Спиърс, се "притичва на помощ" и предлага да стане неин временен настойник, а година по-късно - и постоянен. Висшият съд на Калифорния през 2008 г. приема това и така Спиърс старши слага ръка върху състоянието на дъщеря си и придобива контрол над почти целия ѝ живот.

Богатството на Бритни към онзи момент се оценява на 250 милиона долара, но на певицата се полага само месечна издръжка, с която да покрива основните си нужди.

Като неин попечител баща ѝ Джеймс трябва да отговаря за здравето и всички аспекти от ежедневието на дъщеря си, за което също разполага с месечна сума. За нея се спекулира каква е, но парите отново идват от финансите на поп певицата.

За съдебното споразумение от 2008 г. се знае малко, но се предполага, че според него всяко интервю, разговор или контакти на Бритни трябва да бъдат одобрени от баща ѝ. Нещо, от което по-късно певицата ще иска да се отърве.

Зад кулисите на бащината грижа

По-любопитното е, че от началото на специалния ѝ надзор тя издава четири албума, прави три световни турнета, четири години има шоу във Вегас и дори е жури в предаването X-Factor. Пуска и собствена марка парфюми и бельо на пазара.

Спекулира се, че от това е изкарвала по над 100 милиона долара годишно. Това поражда и тревогата, че тя всъщност е напълно здрава, но всичко това е било, за да да може друг да придобие контрол над парите ѝ.

Драмите в живота на Бритни обаче не спират дотук, макар за тях невинаги да се знае официално. Феновете ѝ обаче искрено вярват, че тяхната икона им дава тайни знаци през профилите си в социалните мрежи, че се нуждае от помощ.

Убедени са например, че ако Бритни носи определен цвят, то значи им казва, че е държана насила. След време, когато започва връзка със Сам Асгари, някои от почитателите ѝ решават, че не тя самата контролира профилите си в социалните мрежи, а новият мъж в живота ѝ.

В крайна сметка верните ѝ фенове създават хаштага #FREEBRITNEY, който по-късно прераства в активно движение, успяло дори да прекъсне съдебното заседание, на което се преразглежда временното попечителство на баща ѝ да стане постоянно.

А конспирациите за това какво се случва в живота на певицата, не стихват. В подкаста Britney's Gram водещите пускат запис, в който човек, работил в правния екип на певицата, казва, че я държат насила, дават ѝ лекарства против волята ѝ, а тя е била затворена в клиника, отново без да е давала съгласие за това.

Тъй като екипа на Бритни не завежда съдебни дела след тези твърдения, феновете ги приемат за потвърждение и знак, че на певицата ѝ трябва помощта им.

Макар някои да определят цялата истерия около Бритни като предимно конспиративна и създадена върху твърде неустойчиви тези, изглежда, че певицата е наясно с движението в нейна подкрепа.

Така например, когато по-късно през 2019 г. стана ясно, че певицата вече не желае баща ѝ да бъде неин настойник, адвокатът ѝ Сам Ингъм обявява, че "в този момент от живота си, когато Бритни Спиърс се опитва да си възвърне някаква лична автономия, тя приветства и оценява информираната подкрепа на многобройните си фенове".

Конспирациите обаче се раждат там, където няма много факти. А реално за отношенията между бащата и дъщерята Спиърс се знае наистина малко.

За отбелязване е обаче, че адвокати са загрижени защо попечителството на Джейми Спиърс е дадено не от съд, който се занимава с психични заболявания, а такъв, който разглежда делата на възрастни хора с когнитивни разстройства - като Алцхаймер или деменция - или с тежки мозъчни наранявания.

Разликата е, че вторият отсъжда попечителство до живот, а когато става дума за психично заболяване настойничеството се преразглежда всяка година.

Контрол над живота, но и над работата

Докато феновете се опитват да разплетат загадките, бащата на Бритни заменя мениджъра ѝ - Лу Тейлър, със свой приближен - Майкъл Кейн. Очаквано, това става без нейно съгласие. Адвокатът на певицата определя това като "откровен опит на Джеймс Спиърс да запази пълен контрол над нейните активи, книжа и записи".

За кратко болест освобождава Бритни от строгия контрол на баща ѝ. През 2019 г. на Джеймс му налага операция на дебелото черво и за неин временен надзорник е назначена жена на име Джоди Монтгомъри.

През същата година обаче Джеймс Спиърс отново вгорчава живота на дъщеря си, след като посяга на един от синовете ѝ. Заради това тя губи и 30-те процента попечителство над тях.

Адвокатът ѝ започва нова битка, в която иска Монтгомъри да остане "надзорник за психичното ѝ здраве, а банка да отговаря за нейното имущество" и че Бритни се страхува от баща си. Джейми Спиърс обаче вади нов коз от ръкава, като отлага делото от август тази година в последния момент с нови обстоятелства, като това, че иска съвсем различен надзорник за дъщеря си - Андрю Уолет.

Делото обаче така или иначе ще се състои все някога, като както отбелязахме е насрочено за февруари догодина.

За това, че ще се стигне до съда, вероятно са подксазвали и някои от песните на певицата, в които се внушава, че е била контролирана и насочвана през целия си живот - Circus, Overprotected, My Perogative, Piece of Me или Gimme More.

А в клипове, изяви на сцената, фотосесии и плакати често се показва в клетка или окована във вериги. В крайна сметка това може и да са само пиарски трикове за привличане на внимание, а може и наистина да са демонстративни молби за помощ, както вярват някои от феновете ѝ.

Britney Spears - #FreeBritney Protest Outside Courthouse In Los Angeles During Conservatorship Hearing

Каквато и да е истината, е ясно, че Бритни наистина е замесена в битка със собствения си баща, а залогът са милионите долари, които лицето и творчеството ѝ изкараха през годините. Нерадостна съдба за една от най-големите поп-икони на 90-те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари