Отпуснаха 300 000 лева за ремонт на Бачковския манастир

0
Бачковският манастир, наред с Рилския и Троянския, е един от трите синодални манастира в страната
Бачковският манастир, наред с Рилския и Троянския, е един от трите синодални манастира в страната

От последна, точката на дневния ред на МС за подпомагане на Бачковския манастир днес стана първа и кабинетът отпусна 310 000 лева за ремонт.

В отговор игуменът на манастира дядо Симон подари на премиера копие от чудотворната икона на Св. Богородица, предаде БГНЕС.

Бачковският манастир, наред с Рилския и Троянския, е един от трите синодални манастира в страната. Той привлича стотици хиляди поклонници и от страната, и от чужбина. В последните месеци там тече мащабна възстановителна програма.

Особено внимание се обръща на главната църква, стенописите там се почистват и разликата с почернелите стени, които тепърва ще се обработват, е драстична. В плановете на манастирската управа влиза и отварянето за вярващите и туристите на църквата "Св. Архангели", датирана ХІ-ХІІв. Крилото в южния двор на манастира също има нужда от обновяване на стаите, за да могат монасите да се преместят в него при значително по-добри житейски условия.

Манастирът досега сам финансира възстановяването си, което доведе през юни до апел към всички вярващи и публикуване на дарителска сметка в сайта му. С помощта на държавата днес възстановяването на светата обител изглежда по-възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари