Отмениха задължителното носене на маски на открито

8
Заповед на Кирил Ананиев
Заповед на Кирил Ананиев Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев отмени поредната си заповед – тази, свързана със задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

Остава обаче задължението покриване на устата и носа на закритите обществени – магазини, метрото, банки, държавни институции и т.н.

В новата заповед се посочва обаче, че маски и шалове на открити обществени места (паркове, улици, автобусни спирки и т.н.) ще трябва да се ползват, ако хората контактуват помежду си.

Задължението за носене на маски беше въведено на 11 април. След това то беше удължено до 13 май, когато е краят на извънредното положение. Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски се оплака, че хората масово не спазват тази забрана и носят маските си неправилно. От публичните изяви на самия Мутафчийски и на премиера Бойко Борисов често се виждаше, че и самите те не носят правилно маските си.

Днес, 1 май, след среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Заповед № РД-01-247/01.05.2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари