Откриването на фолклорен събор "Липник 2016"

0

Днес, кметът Пламен Стоилов откри Шестият национален фолклорен събор на любителските клубове за народни танци „Липник 2016” в Лесопарк „Липник” (Текето).

На  откриването беше и кметът на село Николово – госпожа Марийка Генова. Организатори на събитието са Община Русе, Кметство Николово и Народно читалище "Пробуда 1901".

Преди официалното откриване и тържественото звучене на химна, пред многобройната публика бяха представени танцовите състави, техните ръководители и компетентното жури с председател г-н Богдан Донев, ръководител на ФТТ „Найден Киров”. Г-н Стоилов се обърна към организаторите и зрителите с думите: „За шести пореден път сме свидетели на този уникален празник. В тези два дни от събора, тук ще усетим пулса на българщината, което ни е изградило като нация и съм щастлив, че децата ни опознават фолклора”. В речта си, г-жа Генова не скри своето щастие от традицията, „носеща корените си от векове”, която продължава и през тази година.

Съборът, който се провежда под наслов „Да се хванем на хорото, на Текето под небето”, цели представяне и популяризиране на автентичния български фолклор, сближаване и приемственост на носителите на автентични знания, както и поощряване на любителските клубове за народни танци и спомагане за развитието на българския фолклор, чрез внасянето му в ежедневието на българина. Съборът, посещаван от хиляди зрители се провежда под открито небе. Предвиден е награден фонд с множество отличия за участниците и награди за публиката.

В пъстрата програма са включени фолклорни хора, надигравания по двойки, а по-късно тази вечер предстои -  „ Вечерно парти – хоротека под звездите, на Текето под липите!” с участието на оркестър за народна музика „Русенски ритми“. Фолклорният събор се състои в рамките на традиционния празник на село Николово, посветен на св. Илия и Ден на отдиха на град Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари