Отхвърлиха референдума на "Марешки"

0
Марешки опита да убеди депутатите да попитат българския народ дали иска картел на продажбата на горива
Марешки опита да убеди депутатите да попитат българския народ дали иска картел на продажбата на горива

Комисията по взаимодействие неправителствени организации и жалби на граждани в Народното събрание отхвърли провеждането на референдума, иницииран от варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Единодушно седем души от комисията гласуваха „въздържал се“, като едва двама от тях взеха участие в дебата, съобщава topnovini.bg.

Марешки опита да убеди депутатите да попитат българския народ дали иска картел на продажбата на горива. Според него първият въпрос е най-важен, защото в съвременната икономика почти всички цени на стоки и услуги се определят от цените на горивата.
 
„Досегашната практика показва, че търговците на горива могат да поддържат нереално високи цени на едро“, оплака се бизнесменът.
 
На второ място по важност постави искането му българите да кажат дали искат едно лице да притежава повече от 4 аптеки, което към момента е в противоречие със законодателството. Според Веселин Марешки това ограничение води до по-високи цени на лекарствата за крайните потребители без да постига какъвто и да било положителен резултат.
 
„В медиите бяха отразени редица случаи, в които депутати демонстративно нарушават закона, а органите на реда не могат да ги възпрепятстват заради имунитета им. Това води до чувство за неравенство в обществото“, обоснова предложението си за отпадане на имунитета на народните представители.
 
Снежана Дукова (ГЕРБ) отбеляза, че референдумите са инструмент на демокрацията и тя адмирира провеждането им. По думите ѝ предложените от Марешки въпроси не са достатъчно добре структурирани и трябва да бъдат преправени. Затова тя не може да ги подкрепи както в комисия, така и в пленарна зала.
 
Председателят на комисията Бойка Маринска (Реформаторски блок) изчете становищата по въпроса на Министерството на икономиката и на Министерството на здравеопазването. Икономическото ведомство е на мнение, че регулация на пазара на горива би било в противоречие с пазарната икономика. Здравното министерство препоръчва въпросът за аптеките да се преформулира или изобщо да не се допуска.
 
Маринска припомни, че два от въпросите се припокриват с тези на референдума, иницииран от екипа на „Шоуто на Слави“, който бе одобрен от парламента наскоро. Това са питанията, свързани с намаляването на депутатите от 240 на 120 и отпадането на държавната субсидия за партиите. В същото време президентът сезира Конституционния съд за въпроса за редуцирането на броя на народните представители.
 
Бойка Маринска обяви, че референдумът на Марешки не е задължително да бъде проведен, тъй като не му достигат 2600 подписа.
 
Крайното решение за това дали ще се състои националното допитване ще бъде взето в пленарна зала.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари