Осигуровките няма да се плащат изцяло от работодателя

2
Синдикатите, работодателите и правителството отхвърлиха идеята на Реформаторския блок осигуровките на служителите да се внасят изцяло от техния работодател
Синдикатите, работодателите и правителството отхвърлиха идеята на Реформаторския блок осигуровките на служителите да се внасят изцяло от техния работодател

Синдикатите, работодателите и правителството отхвърлиха идеята на Реформаторския блок осигуровките на служителите да се внасят изцяло от техния работодател. 

Това се случи на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде репортер на Economic.bg.

Според вносителите промяната има за цел да се задържат ценни работници и служители, чрез увеличаване на крайното им възнаграждение. Те искат промяна и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Работодателите обаче категорично се противопоставиха на предложението. Те твърдят, че подобна промяна би усложнила осигурителната система и би довела до неравнопоставеност между работниците. 

Според бизнес организациите има достатъчно други начини за стимулиране на добрите служители – бонуси, ваучери за храна, поемане на транспортни разходи и др. Някои от тях дори се учудиха, че предложението идва от дясна политическа сила, защото е откровено ляво.

Работодателските организации смятат, че трябва да има лична ангажираност на работника към неговия социалноосигурителен статут. Те дори настояха да се върви към разделяне наполовина на осигуровките (сега 60% се поемат от работодателя).

Синдикатите предупредиха, че различният режим на третиране на осигурените лица е нарушение на Конституцията.

Според тях промяна в данъчния закон може да се използва недобросъвестно за намаляване на резултата преди облагане. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари