Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60/40

1
При забавяне на плащанията по кредити и лизинг – няма да се начисляват лихви
При забавяне на плащанията по кредити и лизинг – няма да се начисляват лихви

Бюджетната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев, така държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60/40.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след днешното заседание на бюджетната комисия на НС, предава NOVA.

Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, съобщи председателят на бюджетната комисия.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още тя.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни тя.

"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1 500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя.

"При забавяне на плащанията по кредити и лизинг – няма да се начисляват лихви", съобщи председателят на бюджетната комисия.

"Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

Тя заяви и че се спира изплащането на субсидиите на политическите партии за периода на извънредно положение, а парите ще се използват само за борба с коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари