Осъдиха трима, играли хоро по време на карантина

1
Мъжете извили хоро със съседи от ромската махала в града, снимали видеоклип и го публикували във Фейсбук
Мъжете извили хоро със съседи от ромската махала в града, снимали видеоклип и го публикували във Фейсбук Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Мъжете се прибрали от Великобритания и трябвало да бъдат под задължителна карантина 14 дни.

Трима души са наказани за неспазена задължителна карантина, след като съдът в Петрич е одобрил споразумения, сключени с прокуратурата. Вместо да останат в домовете си, трима подсъдими - на 45 г., на 46 г. и на 26 г., извили хоро със съседи от ромската махала в града, снимали видеоклип и го публикували във Фейсбук.

Тримата мъже са предадени на съд заради неспазване на задължителната карантина, въведена по време на извънредното положение в страната поради разпространението на коронавируса, съобщават от прокуратурата. Наказателното производство срещу тях е започнало, след извършена проверка от органите на МВР в Петрич.

Повод за проверката бил видеоклип, публикуван в социалната мрежа Facebook. Обезпокоителното в него било множество празнуващи хора, излезли около 15 ч. на 7 април на улица пред дома си в ромската махала в града, в условията на обявеното извънредно положение в страната. Всички те играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който публикували в социалната мрежа, посочват от държавното обвинение.

Разследващите са установили, че тримата подсъдими пристигнали в страната на 26 март през "Дунав мост 2" във Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред властите те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в Петрич.

Двамата възрастни мъже са наказани с условни присъди по пет месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок и глоби в размер на по 10 000 лв. за всеки. 26-годишният мъж се е съгласил да му бъде наложено наказание "Пробация", включващо задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа годишно и глоба в размер на 5000 лв.

Определенията на съда имат последиците на влезли в сила присъди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари