Омбудсманът ще сезира КС заради частното финансиране на партиите

0
Новите текстове арогантно легализират интересите на олигархията
Новите текстове арогантно легализират интересите на олигархията Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите партии, гласувани от бюджетната комисия в Народното събрание. 

"Обръщам се към вас, за да заявя категоричното си несъгласие с предварителните изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с което се допуска неограничено частно финансиране и безвъзмездно ползване на държавни и общински помещения за осъществяването на тяхната дейност", обръща се в отворено писмо към депутатите Мая Манолова, предава NOVA.

Ако предложеният корпоративен модел за финансиране на политическите партии бъде приет, Манолова „незабавно и без колебание“ ще сезира Конституционния съд заради погазване на принципите на демократичната и правова държава и на политическия плурализъм. 

Манолова е категорична, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби арогантно легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм.

В същото време омбудсманът подкрепя намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лев за действителен глас, макар и да го определя като закъсняло решение.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари