Депутатите решават окончателно за надвзетите субсидии

0
Ще разгледат и предложението по време на предизборна кампания ЦИК да поема разходите на кандидатите
Ще разгледат и предложението по време на предизборна кампания ЦИК да поема разходите на кандидатите Снимка: БГНЕС

Парламентът ще гласува на второ четене законодателните промени, с които размерът на държавната субсидия ще се определя за всяка партия или коалиция, като броят на действителните гласове се умножи по размера на субсидията за един глас, записан в закона за държавния бюджет за съответната година.

Досега законът за политическите партии предвиждаше обща сума за партии и коалиции, в зависимост от броя на всички реални гласове от последните парламентарни избори, която се разпределяше пропорционално, отново според получените от партията или коалицията гласове.

До промените, предложени от Министерския съвет, се стигна след като от „Шоуто на Слави” изнесоха информация за надплатени субсидии на общо шест партии през последните три години.

Законопроектът предвижда и връщане на надвзетите средства от субсидии, като изплатеното от 26-ти май 2016-та година до момента ще бъде преизчислено по новия ред, а надплатеното ще бъде приспаднато от следващи траншове или при липса на такива, ще се възстановява от съответната партия.

Депутатите ще разгледат и внесеното между първо и второ четене предложение на Патриотите по време на предизборна кампания ЦИК да поема разходите на кандидатите под формата на диспути, дебати и други форми с общо времетраене от не по-малко от 340 минути, разпределени поравно между партиите, коалициите и инициативните комитети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари