Омбудсманът призова за спешно почистване на коритото на река Марица

0
Пловдивчани, които са притеснени от неефективното с години почистване на коритото на реката, са пуснали жалби до Диана Ковачева
Пловдивчани, които са притеснени от неефективното с години почистване на коритото на реката, са пуснали жалби до Диана Ковачева Снимка: "Марица"

Пловдивчани, които са притеснени от неефективното с години почистване на коритото на реката, са пуснали жалби до Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, до служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, до областния управител на Пловдив Ангел Стоев и кмета на Общината Здравко Димитров, в която настоява да бъдат предприети ефективни действия за почистване коритото на р. Марица с цел предотвратяване на бъдещи наводнения.

Повод за препоръката на омбудсмана са жалби от граждани на Пловдив, които са притеснени от неефективното с години почистване на коритото на реката. Те посочват, че занемарената поддръжка е довела до облесяване, като на места високостъблената дървесна растителност не само възпрепятства пряката видимост към бреговете, но и води до намаляване проводимостта на водното течение. Хората се страхуват, че в условията на все по-чести обилни валежи и възможното рязко повишаване на речния отток, съществува реален риск и заплаха от наводнения с непредвидими последици за целия град.

Неотложното предприемане на почистването се осъзнава от гражданите и отговорните управленски нива като първостепенна обществена потребност. Въпреки заявената подкрепа и осигуреното финансиране в размер на милиони лева, механизмите за предотвратяване на вредното въздействие на водите продължават да не се задействат, затормозени от практики с недоизяснен характер, предизвикващи отрицателен обществен отзвук“, пише Диана Ковачева.

Тя подчертава, че набелязаните мерки за подобряване на координацията на срещата, проведената на 15 септември 2022 г., реално не са довели до положителен обрат.

Предприетата процедура за пряко възлагане в условията на спешност, с оглед хипотеза на обявено на 30 септември т.г. частично бедствено положение от кмета на Община Пловдив, е предмет на проверка от Агенцията за обществените поръчки, с оглед съответствието с обявените условия на неотложност от възлагането на поръчката поради изключителни обстоятелства“, допълва общественият защитник.

Според проф. Ковачева тази ситуация е ясен сигнал за допълнително мобилизиране на усилията, за по-тясно междуинституционално сътрудничество и степенуване на приоритетните участъци за почистване.

Омбудсманът обръща внимание, че до момента няма данни за привличането на структури с технически и организационни възможности като Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР за обезопасяването на зоните с най-висок рисков потенциал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари