Прекратиха правомощията на Диана Ковачева като омбудсман

0
Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека
Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека Снимка: БГНЕС

Ковачева е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека

Председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на омбудсмана Диана Ковачева, считано от днес - 10 април във връзка с подадена от нея оставка, предава БТА. Росен Желязков обяви, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което заявява, че подава оставка като омбудсман във връзка с избора ѝ като съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото встъпване в длъжност, посочи Желязков. Той цитира писмото, в което Ковачева заявява, че депозира оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията ѝ.

Желязков обясни, че съгласно разпоредбите от Закона за омбудсмана правомощията на омбудсмана се прекратяват предсрочно при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се обявява от председателя на Народното събрание пред депутатите.

На 24 януари Диана Ковачева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с деветгодишен мандат.

На 27 март Народното събрание обяви за прекратени и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова във връзка с подадена от нея оставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари