Очаква се задържаните гранични полицаи да бъдат освободени поради липса на доказателства

0
Тримата са задържани снощи по сигнал за грабеж на нелегални мигранти
Тримата са задържани снощи по сигнал за грабеж на нелегални мигранти Снимка: МВР

Тримата са задържани снощи по сигнал за грабеж на нелегални мигранти

Арестуваха трима полицаи от Граничното управление в Малко Търново по сигнал за грабеж на нелегални мигранти. Тримата са задържани снощи, след акция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Тримата граничари са арестувани веднага след края на работната им смяна снощи. Задържани са за 24 часа по сигнал за грабеж на нелегални мигранти. И от МВР, и от прокуратурата в Бургас отказаха официална информация, информира bTV.

От свои източници от медията научават, че са извършени обиски на няколко адреса, а разпитите на служители са продължили през целия ден. Единият от задържаните е началник на група в ГПУ-Малко Търново. Той е бил следен от дирекция "Вътрешна сигурност" от няколко месеца.

По информация на bTV и тримата ще бъдат освободени без да им бъдат повдигнати обвинения поради липса на достатъчна информация.

За подобна разработка, по която все още тече разследване, спомена и вътрешният министър Иван Демерджиев при посещението си в Бургас в началото на месеца.

"Ще се докладват на Окръжна Прокуратура - Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали имигранти на територията на страната. Всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени, ще им бъдат наложени съответните наказания", каза на 3 ноември вътрешният министър Иван Демерджиев.

А по-рано днес, в предаването "Тази събота" по bTV от полицейския синдикат определиха като критична датата 30 ноември, на която са извикани на работна среща с вътрешния министър.

"Обувки, спални чували, дрехи, раници - всичко онова, което го носят със себе си бежанците. Дали бежанците ги хвърлят, дали някой ги събира и ги хвърля на едни определени места - не искам да ставам следовател, но факт е, че Странджа е затрупана с боклуци", заяви Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново.

Само за ден от едно от мигрантските сметища са изнесени над 30 тона отпадъци. Екоминистерството да субсидира спешно най-бедната погранична община, за да не се превърне парк „Странджа“ в екобомба, искат от Малко Търново. Настояват и за засилване на охраната по границата.

"На една група от служители, които са на работа приблизително около 20 човека, се падат около 900 квадратни километра в гора, пресечена местност да охраняват. С телата си пазят границата. Това е самата истина. Всичко друго е спекулация", отбеляза Генади Тенев, зам.- председател СФСМВР.

Служителите по границата са демотивирани и преуморени.

"Фактът, че задържат все повече чужди каналджии, означава, че в тази дейност има страшно много пари и интересът към нея идва от доста места. И всъщност ние в един момент се превръщаме в хъб на трафиканти на мигранти", коментира разследващият журналист Йово Николов.

След среща с вътрешния министър на 30 ноември от Синдиката на МВР ще решат ще се стигне ли до ефективен протест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари