Наказват кучетата заради несвършената работа на местната власт

1
По закон общините трябва да контролират идентификацията и регистрацията на домашните кучета, но не го правят, коментира общинският съветник Марта Георгиева от София
По закон общините трябва да контролират идентификацията и регистрацията на домашните кучета, но не го правят, коментира общинският съветник Марта Георгиева от София Снимка: Shutterstock

"Наказват кучетата заради несвършената работа на общините", казва общинският съветник Марта Георгиева от София по повод драстичното повишаване на глобите за стопани на кучета без намордник или за свободното им разхождане, ако са над 5 кг.

"Тези мерки изобщо няма да решат проблема, защото той е съвсем друг", каза тя и допълни, че "по закон общините трябва да контролират идентификацията и регистрацията на домашните кучета, но не го правят".

Повишаването на глобите ще остане само текст в закона, тъй като общините нямат ресурс за постоянен контрол, смята екологът на столичния район "Лозенец" Димитър Асенов. "В комисиите, които сформираме за проверки, няма полицай и стопаните на агресивни кучета не се притесняват да отказват съдействие - не дават паспорта на кучето и т.н.", очерта ситуацията той, цитиран от Дневник. В сайта на всеки столичен район има карта, в която са означени позволените и забранените маршрути за разхождане на домашни кучета, допълни той.

Колко домашни кучета има София?

одишната такса за куче е 24 лева. Приходите в бюджета на Столична община от тази такса от години е около 135 хиляди лева. Като се раздели тази сума на 24, се оказва, че в София само за около 5600 домашни кучета се плаща такса. Още толкова вероятно са кастрираните, които са освободени от този местен данък, и общият сбор показва колко са регистрираните кучета", казва Георгиева.

От Столичната община потвърдиха пред "Дневник", че общият брой на регистрираните кучета в София в момента е 12 764. От общинския пресцентър обясниха, че са стигнали до тази бройка, след като са сумирали данните от всеки от 24-те столични района, тъй като все още единният електронен регистър за кучета не действа. Например в район "Лозенец" са 340 кучета, в "Средец" са регистрирани 75 през 2018 г., а през тази още 30...

Веселин Асенов, директор на общинското предприятие "Екоравновесие", каза, че не знае какъв е реалният брой на кучетата в столицата. "Нямам отношение към домашните кучета и не знам. Ние се занимаваме с бездомните", обясни той.

Проучване, направено от социологическа агенция "Маркет линкс" през август-септември 2009 г. по поръчка на Столичната община, установява, че броят им е 250 хиляди. В това число не са включени бездомните кучета, обясниха сега от агенцията пред "Дневник". Ако се приеме, че броят им оттогава не е драстично намалял, а няма индикации за това, то значи, че под 10% от домашните кучета в столицата са регистрирани.

Кой трябва да контролира дали стопанинът е регистрирал кучето си?

В Закона за защита на животните, чл. 59, ал. 3, е посочено, че контролът за регистрацията им се осъществява от органите на местната власт. Сиреч от общините, които трябва "да извършват периодични проверки".

Това означава кметът на София да е разпоредил на районните кметове, а те от своя страна да са наредили на домоуправителите на етажните собствености да извършват добронамерено проверка на стопаните на домашни кучета, разясни Марта Георгиева. Целта е те да се регистрират, за да има точна информация за всяко куче – каква порода е, обезпаразитено ли е, кастрирано ли е, има ли поведенчески проблеми. Тогава и собственикът му ще се замисли дали с лека ръка да изостави домашния си любимец, допълни тя.

"В момента районните администрации нямат ресурс за осъществяване на контрол. Аз съм сам и отговарям за зелените площи, за дърветата, за всичко, свързано с околната среда, и същевременно да извършвам проверки на кучетата", обясни Димитър Асенов, еколог на район "Лозенец".

"Ако Столична община си вършеше работата, както изисква законът, приходите от такса "куче" щяха да са около 5 милиона лева годишно, а не 135 хиляди лева, както е сега", твърди Георгиева.Но тогава защо не се събират тези пари? Според нея много по-лесно е да се дават общински пари за приюти за бездомни кучета – 2.6 милиона лева годишно, отколкото да се наложи строг ред и отчетност в тази дейност.

Бездомни кучета на София се осиновяват в Германия

От 2016 г. Столична община подпомага и развива кампанията за осиновяване на бездомни кучета. За този период граждани доброволно са взели от приютите 2648 кучета, съобщиха от общината.

"Имаме спогодба с фондация "Щройерхилфе" за осиновяване на наши кучета в Германия. В град Атристал има лицензиран приют за бездомни кучета, който е съобразен с всички европейски изисквания", заяви зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. През април бяха изпратени още 20 животни в Германия, които преди това бяха ваксинирани, обезпаразитени и кастрирани за сметка на Столична община.

"Осиновяването е благороден акт, но не е решение на проблема с бездомните кучета. То е все едно да си купиш куче от магазин, за да го спасиш. Така ти всъщност стимулираш продажбата на животни в зоомагазините, както и дейността на фермите, където те се отглеждат най-често при ужасни условия", коментира общинският съветник Марта Георгиева от ДСБ.

По същия начин на мястото на осиновеното бездомно куче пристига друго, защото не е спрян притокът на нови животни. "Не се извършва стриктен контрол на всички безстопанствени кучета в дворове, по строежи и другаде", каза тя. Затова общинският приют непрекъснато е пълен с около 1600 кучета – колкото се осиновяват от доброжелателни доброволци, толкова нови влизат на тяхно място в приюта. "Днес са осиновени 30 и прибрахме 50 нови" - това е схемата, която иначе изглежда милосърдна", каза тя. И заключи: "Помнете ми думата, ако не се промени контролът, и след 20 години проблемът с кучетата в София ще е все същият."

Тя цитира предписанията на Световната здравна организация като решение на проблема: заради човешкото здраве бездомните кучета трябва да се кастрират, ваксинират, обезпаразитят и да се връщат в тяхното местообитание. Така те ще го пазят поне няколко години от пристигането на нови кучета там.

Депутатът Десислава Атанасова, ГЕРБ, по време на парламентарните дебати за повишаването на глобите за агресивни кучета без намордник призна: "Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствените и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета." Според нея изменението в Закона за ветеринарномедицинската дейност цели подобряване на контрола и повишаване безопасността за населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари