Образованието ни - грамофон свири, майка плаче!

3
Наближава Деня на народните будители, които за съжаление, много често не могат да се посочат поименно
Наближава Деня на народните будители, които за съжаление, много често не могат да се посочат поименно

В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители - които, за съжаление, много често не могат да се посочат поименно (та макар и отчасти), учители, общественици и учени правят печални констатации за нивото на образованието у нас.

Хората на словото са единодушни, че съвременните ученици в по-голямата си част, отдавна не четат въобще, или пък в достатъчна степен, а най-големите трудности възникват при създаване на текст. Допълнително затруднение създава и фактът, че в училище четенето с разбиране се превръща в огромно препятствие, много често учениците просто нямат представа какво точно четат.

За словесния недоимък допринася до голяма степен и тестообразният начин за проверка на знанията. Там се разчита преди всичко на късмет, основан на тото принцип - "ще заградя един от възможностите отговори, може и да уцеля".

Независимо от относителната лекота при решаването на тестове, които в повечето случаи са еднотипни и добрата памет може да помогне, без така да се генерират знания, се оказва, че дори и елементарните задачи по български език може да създадат главоболия на учениците.

Предлагаме ви една от задачите, която се открива в учебник за Втори клас и автентичното й разрешаване от ученик, който под условие Д) е реагирал първично и неподправено. Отговорът е символичен, той с една дума описва нивото на образователната ни система, коментират учители.

Източник: FROG NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари