Обмислят ден на траур в България и Северна Македония

0
"Апелирам към професионалната етика и разбиране, трябва да има баланс за информацията, която излиза в момента, за информацията, която ще излезе от разследващите органи и за информацията, която ще получат близките на жертвите", призова Стефан Янев медиите
"Апелирам към професионалната етика и разбиране, трябва да има баланс за информацията, която излиза в момента, за информацията, която ще излезе от разследващите органи и за информацията, която ще получат близките на жертвите", призова Стефан Янев медиите Снимка: БГНЕС

"Заедно сме в добро и лошо, трябва да си помагаме", заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев

"Днес е особен ден. Ден, който е белязан с две сериозни трагедии – инцидентът от миналата вечер във варненското село Рояк, където загинаха девет български граждани. Трагедията и в момента се разследва. Разследващите органи трябва да свършат своята работа. Няколко часа по-късно, нова трагедия беляза днешният ден."

С тези думи служебният министър-председател Стефан Янев започна изказването си по време на съвместен брифинг в Министерски съвет с колегата си от РС Македония Зоран Заев, предаде  БГНЕС.

"Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни прави хора и съпричастни без значение каква националност са хората, които вече не са сред нас. Единственото, което може да направим е да изразим нашите съболезнования. Едновременно с това българската държава, във всичките ѝ форми – по отношение на безопасността и разследването на такъв тип инциденти, работи бързо и е на място и в момента", заяви Янев след трагедията на магистрала „Струма”, при която македонски автобус катастрофира и се запали.

Трагедията взе живота на десетки души, граждани на РСМ, сред които деца.

Зоран Заев съобщи, че жертвите са 46, сред тях 11 деца. Досега информацията бе за 45 жертви.

В координация сме с премиера Заев. Българските и властите на РС Македония имат координация по секторите – на външните работи, на вътрешните работи, на здравеопазването. Представителите на прокуратурите на двете държави също работят, подчерта Стефан Янев и увери, че координация е създадена на всички нива.

"Българското правителство предстои да обяви ден на траур в памет на жертвите", каза още Стефан Янев.

От своя страна северномакедонският премиер изрази съчувствие и към българския, и към македонския народ. Работим взаимно на най-високо ниво, потвърди и Заев.

Запитан дали трагедията ще се отрази на отношенията на двете държави, Заев коментира:

"Ние сме и в добро, и в лошо заедно. Да, тази трагедия ще има влияние на нашите отношение. Позитивно, защото трябва да си помагаме, когато е тежко и да споделяме радостите", заяви Заев.

Той изрази радостта си, че България е избрала президент.

"Радвам се, че има и някаква известност относно бъдещото правителство", каза още той.

От своя страна Стефан Янев каза, че днес е ден за демонстрация на нашата съпричастност и преди всичко да погледнем към човешките ни корени. "В чисто политически аспект – дали и как ще се развият отношенията и разговорите между двете страни – аз винаги съм вярвал в диалога. В този дух на откритост, който имаме до момента, се надявам да търсим решението, което е взаимноизгодно и за двете държави и в интерес на народите от двете страни на границата", заяви Янев.

И двамата премиери призоваха да се изчакат заключенията на разследващите органи.

"Имаме информация по всички въпроси, но тя е част от следствието. Апелирам към професионалната етика и разбиране, трябва да има баланс за информацията, която излиза в момента, за информацията, която ще излезе от разследващите органи и за информацията, която ще получат близките на жертвите", призова Стефан Янев медиите.

"Оценката на участъците и какво точно се случва по пътищата е дело на специализираните органи. Преценката на кмета на Перник е негово лично мнение. Аз не бих приел никакъв вид спекулации за състоянието на участъка от магистралата", заключи Стефан Янев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари