Превозвачът отрича в автобуса да е имало контрабанда

0
Министърът на вътрешните работи на Македония отхвърли версиите за нерегламентиран превоз на гориво в рейса
Министърът на вътрешните работи на Македония отхвърли версиите за нерегламентиран превоз на гориво в рейса Снимка: bTV

Властите в Скопие са категорични, че няма да водят паралелно разследване

Скопие уволни митничарите, които са пуснали злополучния автобус, катастрофирал на АМ „Струма“, да излезе от страната без документи, предаде bTV. Пред телевизията вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски настоя да стане ясна причината за тежката катастрофа - дали това е човешка грешка, или технически пропуски по автобуса.

Властите в Скопие са категорични, че няма да водят паралелно разследване.

От своя страна обвинител номер едно коментира в предаването „Тази сутрин", че главната прокуратура в Скопие събира ДНК проби от близките на загиналите и ще ги предостави на властите у нас, за да се ускори процесът по идентификация на жертвите.

И министърът на вътрешните работи отхвърли версиите за нерегламентиран превоз на гориво в рейса.

Това са спекулации. Не знам нищо за туби с бензин, за пиротехника и т.н. Такива неща само пречат, не помагат на разследването. Туби с бензин не могат да са причина за катастрофата", заяви Оливер Спасовски.

С позиция във "Фейсбук" реагира и превозвачът "Беса Транс": "Автобусът не е имал багажник за контрабанда на бензин, масло или пиротехнически превозни средства. Всички тези спекулации са злонамерени".

А в тази сутрин по bTV главният прокурор на съседката ни Любомир Йовески съобщи, че уволняват митничарите, които са пропуснали автобуса да излезе от страната без документи.

"Това возило няколко пъти е напускало територията на страната и последното му излизане изобщо не е идентифицирано електронно. Заради това ще се подведат под отговорност митничарите, ще отговаря и техният ръководител", заяви Йовески.

Не е установено и дали рейсът е имал разрешение за международен превоз на пътници.

Първоначалната проверка сочи, че излизането на злополучния автобус на "Беса транс" изобщо не е отразено в митническата система на Северна Македония. И днес офисът на компанията остана затворен.

Според експерта по сигурност професор Фросина Ременски проблем е и липсата на техническо оборудване на подобни превозни средства, което би дало повече сведения именно в такава критична ситуация.

Да има нещо като „черна кутия“ в автобуса, която може да окаже къде, в колко часа, каква е фазата, където се намира автобусът, на движението, на неговата скорост и така нататък“, казва Ременска.

Властите в Скопие са категорични, че няма да водят паралелно разследване.

От вътрешния министър имаме уверение, че правителството на Северна Македония ще съдейства с каквото е необходимо на близките на загиналите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари