Облекчения за аптеки и бензиностанции

0
Удължават се и редица срокове
Удължават се и редица срокове Снимка: iStock/Guliver

Облекчения за онлайн търговци, малки аптеки и бензиностанции се дават с промените в Наредба Н-18 за отчитане на продажбите, които са обнародвани в “Държавен вестник”.

Срокът за деклариране на собствените или наети електронни магазини (работещи отпреди 29 декември 2018 г.) се удължава до 29 юни 2019 г. В наредбата са описани правилата за вписване и заличаване в списъка на онлайн магазините, който ще бъде достъпен на сайта на НАП. С промените търговците, притежаващи или наели електронен магазин, ще подават по-малко данни при декларирането им пред НАП. Дава се възможност онлайн магазините да дават електронни касови бележки. Те може да се генерират в електронен вид и да се изпратят по имейл на клиента, без да бъдат отпечатвани на хартия, пише Труд.

Софтуерите, обслужващи само продажби, реимбурсирани от здравната каса (НЗОК), могат да отговарят само на част от изискванията в Наредбата, гласят още промените. Ползвателите на софтуера се освобождават от задължението да подават в НАП данни за него. Промяната засяга най-често малки аптеки в отдалечени населени места и неголеми медицински практики. Личните данни и данните за медицинското състояние на хората, обработвани в софтуера за управление на продажбите (СУПТО) няма да се предоставят на НАП.

Дава се и възможност за отчитане с касови бележки от кочан при неизправност на СУПТО.

Удължават се и редица срокове:

31.03.2019 г.

Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.

29.06.2019 г.

Онлайн магазините, работещи отпреди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, се регистрират в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.

30.06.2019 г.

1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.

2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

30.09.2019 г.

1. Всички търговци, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати. От 1 октомври софтуерът трябва да управлява всички фискални устройства в търговския обект.

2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

31.12.2019 г.

Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), ги привеждат в съответствие с Наредбата.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари