ОАЕ търсят да купят земя в България

1
В Румъния вече са купили 57 000 хектара
В Румъния вече са купили 57 000 хектара Снимка: БТА

След като се сдоби с 57 хил. хектара в Румъния, компанията “Ал Дахра Груп” иска да направи това и у вас, казва държавният министър на продоволствената сигурност на емирствата, предава 24 часа.

Ваше Превъзходителство, продоволствената сигурност бе една от основните теми по време на разговорите на премиера Борисов с престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед 

Точно така! Абсолютно вярно, моята визита в София е продължение именно на тези разговори. Обединените арабски емирства (ОАЕ) са страна, поставила продоволствената сигурност като национален приоритет. Самият факт, че има министър по този въпрос, който стои в момента пред вас, е показателен.

И тъй като отговарям за продоволствената сигурност на ОАЕ, трябва да съм сигурна, че са взети съответните мерки за практическото изпълнение на договореностите. Нашата страна няма водни ресурси, обработваемата земя е малко, затова трябва да осигурим хранителните си запаси чрез достъп до такива, включително и зад граница.

България е страна, където виждаме много възможности. Вие имате плодородна земя и освен това имате и стратегическо местоположение, което по отношение на транспорта е много важно.

Какво конкретно свършихте в София?

Видях се с министрите на икономиката и земеделието, храните и горите, имах среща със Селскостопанската академия и с БТПП.

Интересуват ни инвестиционните възможности, които България предлага, затова разговорите, които имах с представителите на правителството тук, бяха около това как можем да улесним връзката между бизнеса от двете страни.

Разбрахме се за две неща. Първо, много скоро ще бъде организирана първата смесена икономическа среща, още в началото на 2019 г. Второ, искаме да направим и бизнесфорум в България, на който да доведем потенциални инвеститори и търговци. Смятаме, че бизнесхората от ОАЕ трябва да видят с очите си на място възможностите, земята, фермите, да се срещнат с производителите на шафран, розово масло и т.н.

Това ще е една голяма първа стъпка, която правителството прави, защото ще сложи на практика началото на бизнесразговори.

ОАЕ е страна, която внася 90% от храната си, затова имаме интерес от диверсификация на източниците и трябва да работим с повече страни.

В същото време трябва да улесним агробизнеса. Затова имах и някои технически срещи и разговори в София в министерството на земеделието, за да сме сигурни, че сертификатите и документацията, които са необходими, са разпознаваеми и приемливи за двете страни. Просто за да улесним процеса на работата. Защото има наистина много възможности, които могат да се използват, като внос на жив добитък, фуражи, различни хранителни продукти...

Ние търсим плодородна земя, а да намериш такава по света, става все по-трудно. А тази част на Европа, в която вие се намирате, е нещо като склад с хранителни запаси. Затова смятаме, че бъдещият ни бизнес с вас може да се разглежда като успешен и за двете страни.

Говорейки за храна и бъдеще, разбрах, че в Селскостопанската академия са ви предложили да пробвате космическа храна?

О, да, това беше много впечатляващо!

Пробвахте ли?

Разбира се, и знаете ли, никога не съм си представяла, че тази храна може да е вкусна. Всичко, което пробвахме с моите колеги, имаше много добри вкусови качества, включително плодовете и киселото мляко. Пробвахме и прословутото българско сирене. Доста впечатляващо!

България е една от първите страни, които отглеждат зърнени култури и зеленчуци в затворено пространство, където всички компоненти на околната среда се контролират. Това също е много интересно за нас.

Въобще аспектът с изследванията, научната и развойна дейност е нещо, на което залагаме сериозно. Вече финализирахме нашата стратегия за наука и развитие, към която включваме и важните проблеми на образованието и адаптирането на технологии.

Как България се вписва във вашата стратегия за Балканите?

В България се отглеждат много от основните продукти, от които ние имаме нужда, като зърно и фураж например. Също така имаме интерес да се сдобием със земеделска земя в България. Това определено е сред нашите интереси, а също и самата България е заинтересована от такива инвестиции.

Купувате ли някъде другаде земя в съседните страни и въобще бихте ли посочили по какви проекти работите на Балканите?

Съвсем наскоро “Ал Дахра Груп” - това е голяма компания от ОАЕ - купи 57 хил. хектара земеделска земя в Румъния. По-точно в района на Браила. Това беше голяма стратегическа стъпка за нас и в същото време голям проект за Румъния. Имаме идеята да направим същото и тук в България.

Затова ли в делегацията ви видях няколко души от “Ал Дахра Груп”, включително първия вицепрезидент, а също и генералния директор, който отговаря за проектите в Румъния?

Да, съвсем правилно сте забелязали. Има и още нещо, не бива да забравяме, че най-голямото предизвикателство в цялата работа е логистиката. Производството и добрите връзки със страната са налице, но през цялото време пред нас основният въпрос е как да закараме храната в ОАЕ и това да стане така, че цената на транспортните разходи да не е много голяма. Това е също един от въпросите, по които работим.

Това първото ви посещение в България ли е?

Да, преди не съм идвала и съм много впечатлена.

През април, по време на визитата на външния министър Екатерина Захариева в ОАЕ, когато тя имаше среща с министъра на икономиката Султан ал Мансури, помня, че вие се включихте в този разговор. А тя ви каза, че в парфюма ви по всяка вероятност има розово масло от България, защото във всеки скъп парфюм на света има българско розово масло.

Да, помня много добре този момент и затова сега искам на бизнесфорума, който ще организираме тук, в България, да доведа производители на парфюми и козметика. Специално за да видят вашето розово масло. Също и производителите на лавандула и шафран. Това са все неща, от които се интересуваме.

Разбира се, България е име в областта на розовото масло от десетилетия, но за шафрана аз лично не знаех. Покрай вашето посещение и интереса от страна на ОАЕ разбирам, че у нас има 300 хектара шафранови насаждения.

Вие имате 5000 души, които отглеждат шафран, мисля. Това е много скъп продукт, от който се печели добре. Сега е важно да се намерят инвеститори особено в процеса, който е след събирането на шафрана, защото той се суши по определен начин и има специфика, за която са нужни инвестиции. Ние имаме нужда от много шафран в нашата кухня. В културата на емирствата това е много ценен продукт.

Освен това трябва да ви кажа и още нещо - България потвърди участието си на Експо 2020 в Дубай, което е прекрасна новина. Това е и много добър начин да представите продуктите, които произвеждате. Когато хората пробват и видят с очите си, това е вече 80% гаранция за сделка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари