Нови засилени мерки за справяне с африканската чума

0
От началото на годината общо пет са огнищата на африканска чума
От началото на годината общо пет са огнищата на африканска чума Видео: БНТ

Нови засилени мерки за справяне с африканската чума по свинете въвежда Българската агенция по храните, след като заразата беше установена за няколко дни и в две големи ферми в Североизточна България.

Една от мерките - във всеки свинекомплекс с над 5000 животни ветеринарен лекар ще следи изпълняват ли се мерките за биосигурност, предава БНТ.

От началото на годината общо пет са огнищата на африканска чума. Освен в свинекомплексите в село Никола Козлево и село Брестак, Варненско, има заразени стопанства с домашни свине в Шуменско, Габровско и Сливенско.

С 10% са се увеличили и случаите на открити диви прасета, заразени с африканска чума.

Частично бедствено положение беше обявено днес в община Вълчи дол заради новооткритото огнище на африканска чума в свинекомплекса край село Брестак, където има 40 хиляди прасета. До края на седмицата ще започне хуманното им убиване. Всички домашни прасета в 10-километровата зона около свинекомплекса също ще бъдат умъртвени. Как е проникнала заразата в свинекомплекса все още се изяснява. Знае се обаче, че от фермата в Брестак са доставяни прасета в свинекомплекса в Никола Козлево, където на 3-ти януари беше открита чума по свинете.

Стоян Пасев, областен управител на Област Варна: По предварителни данни заразата е станала при транспорт. По какъв начин? Дали е някой от работниците, или някой от камионите.

Убитите животни в свинекомплекса в Брестак ще бъдат загробени близо до селото.

Стоян Пасев: 17 декара е парцелът. В непосредствена близост до свинекомплекса.

Д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Варна: Това са поредица от мерки, които ние ще свършим, за да може това стопанство впоследствие да бъде оздравено и да могат собствениците да населят отново с животни.

Увеличаването на броя на огнищата с африканска чума от началото на годината специалистите обясняват отчасти с гризачите, които в студеното време се крият във фермите и разнасят заразата. Другата са недобросъвестни ловци, които още преди да изследват отстреляните диви свине, ги разфасоват по домовете си.

От утре драстично се затяга контролът в големите свинекомплекси, в които влиза още един ветеринарен лекар.

Проф. Спас Желязков, изпълнителен директор на БАБХ: Тези хора няма да работят като ветеринарни лекари. Те ще осъществяват държавен контрол как точно се изпълняват мерките за биосигурност, как се преминава през филтрите и ще проверяват дали написаните мерки за биосигурност се спазват.

Всяка седмица ветеринари ще взимат проби от всички свинеферми в страната като превенция. Според специалистите, въпреки новите огнища на африканска чума, не може да се говори за нова вълна на заразата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари