НКЖИ твърди, че състоянието на релсите не е причина за обърнатите цистерни край Сеново

0
Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви, че все още е рано да се говори за причините за инцидента, тъй като предстои разследване от следователите на Окръжна прокуратура
Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви, че все още е рано да се говори за причините за инцидента, тъй като предстои разследване от следователите на Окръжна прокуратура Видео: Русе Медиа

Товарна композиция с цистерни, превозващи бензин, дерайлира край град Сеново, Русенско.

Причините тепърва ще се изясняват, а движението на влакове между Русе и Каспичан е спряно. За всички пътуващи в този участък са осигурени обходни маршрути и транспортиране, където е необходимо, с автобуси, предава Русе Медиа. 

Композицията, собственост на Българска железопътна компания, е пътувала от Русе за Каспичан. Тя е била от 28 вагона, два от които празни в началото и в края й, заедно с два локомотива. В участъка между Сеново и Кривня един от вагоните е излязъл от релсите, след което около 2 км влакът се е движил по този начин и впоследствие изпадат още четири вагона – 5,6,7,8, като 9-ият е спрял в тези, които са дерайлирали, обясни Борислав Аврамов главен ревизор в НКЖИ.

На място веднага са били изпратени екипи на полицията, пожарната, Гражданска защита, които да обезопасят района. Към тях са се присъединили представители на НКЖИ и превозвача, началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Красналиев, както и кметът на община Ветово д-р Мехмед Мехмед. Тази сутрин на място бяха областният управител Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев, окръжният прокурор Георги Георгиев и директорът на ОД на МВР-Русе ст.комисар Теодор Атанасов.

След като районът е бил обезопасен, са започнали и действия по спиране на изтичането на гориво, обясни комисар Валентин Красналиев. То се е получило при дерайлирането от един от преливниците, но няма опасност за околната среда. „Изтичането е овладяно от органите на пожарната, периодично се напръсква с пяна, която да предотврати евентуално запалване. Участъкът е в завой, но каква е била причината за инцидента, предполагам, че следствените органи ще установят. Факт е, че в района се извършват ремонтни дейности, има ограничение на скоростта“, коментира кметът на Ветово д-р Мехмед.

Областният управител Галин Григоров успокои, че няма никаква опасност за населението. „Направени са възглавници от пожарната, които да обезопасят цистерните, така че няма основание за притеснение. Има минимално изтичане, което се контролира от пяната на пожарната, така че няма никаква опасност“, каза Григоров.

От НКЖИ бяха категорични, че състоянието на инфраструктурата не е причина за инцидента. „Напротив, безопасна е инфраструктурата, в момента тече текущ ремонт в този участък, поради тази причина скоростта в мястото на дерайлиране е 25 км в час. Преди това са се движили много други влакове и не е имало никакви проблеми. Конкретно на това място последно са подменяни траверси на 17 април“, обясни Борислав Аврамов.

Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви, че все още е рано да се говори за причините за инцидента, тъй като предстои разследване от следователите на Окръжна прокуратура. „За случая е уведомен вече главният прокурор и зам.-главният прокурор по разследването, като с тяхно съдействие очакваме най-добрите специалисти по подобни произшествия да дойдат на място и да ни помогнат при извършването на огледа. По време на разследването предстои да установим има ли нарушени правила за безопасност при движението на жп състав, кои са тези правила, какъв е размерът на вредите и дали тези правила са в причинно-следствена връзка с резултата, който е настъпил“, обясни Георгиев.

Трима машинисти, които са управлявали локомотивите, са тествани за алкохол и пробите им са отрицателни. Предстои да бъдат разпитани от следователите. Горивото ще бъде претоварено, след което жп пътят ще бъде освободен. Възстановяването на жп линията ще отнесе най-малко седмица, казаха от НКЖИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари