Най-малко седмица ще остане затворена жп линията Русе - Каспичан

0
Дерайлиралите цистерни са увредили над 2 км железен път
Дерайлиралите цистерни са увредили над 2 км железен път Снимка: Кис 13

Дерайлиралите цистерни са увредили над 2 км железен път

Най-малко седмица ще остане затворена жп линията по направление Русе - Каспичан заради дерайлирането на товарен влак с цистерни тази нощ между гарите Ветово и Сеново. Имало е изтичане на бензин, но пострадали няма. Районът е обезопасен от екипи на пожарната.

Следователи от окръжна прокуратура Русе и експерти са на мястото, за да разследват причините за инцидента. Уведомен е и главният прокурор. В момента се извършва текущ ремонт в участъка, затова тук скоростта е 25 км/ч. Дерайлиралите цистерни са увредили над 2 км железен път, предава БНТ.

Товарният влак е на частен превозвач. Потеглил е от русенската гара Разпределителна за Белозем. Но на завой между Ветово и Сеново композицията от 28 вагона, пълни с бензин, дерайлира.

"Един от вагоните е излязъл, след което около 2 км се е движил по този начин с дерайлиралия вагон и впоследствие вече изпадат всички останали вагони", каза главният ревизор в НКЖИ Борислав Ибрямов.

Започва да изтича гориво от две от цистерните. Екипи на Гражданска защита веднага отцепват и обезопасяват мястото на инцидента.

"Направихме всичко възможно с подръчни средства да ги запечатаме, т.е. да спрем изтичането на гориво", обясни директорът на пожарната в Русе Валентин Красналиев.

"Ние изключихме напрежението в контактната мрежа, заземихме проводниците, така че всички мерки за недопускане на тежко произшествие са изпълнени", допълни Ибрямов.

В близост няма населени места, гара Ветово е на 5 км и е нямало опасност за хората.

"Има малък разлив на гориво, който не е създал опасност за околната среда, а и след обезопасителните мерки, които са предприети, считаме, че няма опасност от възпроизвеждане на искра", каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Жителите на близкия град Ветово обаче са притеснени след инцидента.

"Опасно е за селото, как няма да е опасно, както беше в Хитрино станало", коментира Сезгин Хасанов.

"Напоследък май зачестяват повечко. Гледам дерайлирали вагони, машини, стара техника ли е това, какво е?", каза Димитър Златев.

От националната железопътна компания са категорични, че причината за преобръщането на цистерните не е в релсовия път.

"В никакъв случай състоянието на инфраструктурата не е лошо, безопасна е инфраструктурата", категоричен беше Ибрямов.

Пробите на тримата машинисти за алкохол са отрицателни.

"Предстои да установим има ли нарушени правила за безопасност на движение на жп състава, кои са тези правила, какъв е размерът на вредите", заяви окръжният прокурор.

А възстановяването на повредения железопътен участък ще отнеме седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари