Нивото на река Дунав при Русе се покачва

0
Обходени са вътрешните водоеми в областта
Обходени са вътрешните водоеми в областта Снимка: БНР / архив

Нивото на река Дунав при Русе днес е 560 см спрямо условната кота "нула".

За следващите два дни прогнозата на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на Дунав /ИАППД/ е то да се покачи с още 49 см и да достигне 609 сантиметра. Изпълнителният директор на ИАППД Павлин Цонев обясни за БТА, че няма повод за притеснение, както и признаци, които да показват, че предстои опасно повишаване на нивото.

По думите му юни е характерен с повече валежи. Падналото количество дъжд в България не оказва влияние на нивото на Дунав. То зависи от обилните валежи в Централна Европа и от пълноводните притоци Тиса, Драва, Сава и Велика Морава.

Директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" в Русе Спасимир Димитров коментира, че първа степен се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен - денонощно наблюдение, се обявява между 750 и 800 см, а третата, която е за опасност от преливане, - при над 800 сантиметра. Критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

Директорът на противопожарната служба в Русе комисар Димитър Павлов обясни, че няма повод за притеснения относно нивата на вътрешните реки и на водоемите в областта. Той е обходил днес местата по Русенски Лом и притоците й, които са критични при високи води, като нивото е под опасния праг.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари