Нивото на река Дунав при Русе се качи

0
Ситуацията се нормализира
Ситуацията се нормализира

В резултат на климатичните промени и на човешката дейност се наблюдава намаление на водния отток на Дунав и повишение на температурата на водата, коментира изпълнителният директор на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав инж. Павлин Цонев, предава „Монитор“ .

Статистиката сочи, че през последните 30 години водният отток на реката е намалял с около 500 куб. м в секунда като средно количество, а температурата се е покачила с 1,5 градуса за последните 40 години.

Тази есен бяха измерени едни от най-ниските водни стоежи на Дунав. На 1 ноември т.г. нивото при Русе бе минус 41 спрямо условната кота нула, което доведе до образуването на прагове в българо-румънския участък и ограничаване на корабоплаването, каза инж. Цонев. Стойностите от 2004 г., когато бяха измерени минус 72 спрямо условната кота нула, обаче не бяха достигнати, и сега ситуацията се нормализира, допълни директорът.

При Русе днес бяха измерени 145 сантиметра като за последното денонощие имаше покачване от 26 сантиметра. При Силистра също са отчетени стойности от 138 сантиметра с покачване от 30 сантиметра за последните 24 часа.

При критичните нива четири основни прага в българо-румънския участък са затруднявали корабоплаването – при Белене, Батин, Вардим и Попина.

При Белене и Вардим е извършено драгиране на фарватера, за да не се блокира движението по реката, и то е дало добри резултати.

В момента най-тежка е ситуацията в унгарския участък, където има около 40 прага, каза инж. Цонев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари