Николай Василев: Това ми прилича на комунизъм – какво значи държавна петролна компания като във Венецуела?!?

1
Бившият вицепремиер коментира още, че за последните 30 години в държавата има три примера за нещо подобно на национализация
Бившият вицепремиер коментира още, че за последните 30 години в държавата има три примера за нещо подобно на национализация

Икономиката пада и приходите намаляват, но многомилиардните разходи в бюджета си остават, заяви в предаването на Дарик “Реактивно” икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

По думите му, правителството трябва да съкрати разходи за ненужни обществени поръчки, автомобили, ПР услуги. Спирането на министерски заплати е политически ход и не се отразява на бюджета, посочи Василев.

Според него диференцирането на данъка върху добавената стойност има само негативи и отваря възможности за злоупотреби. Публично представяните причини за създаване на мрежа от държавни бензиностанции не са реалните мотиви на правителството, смята още икономистът.

Като позитив Василев посочи, че бюджетът е бил на излишък в първите месеци на годината - до края на април. Има държави, където бюджетът ще катастрофира с мащаби непознати от Втората световна война досега, отбеляза той. Според него икономиките на много държави ще пострадат много и българската ще пострада, но по-малко. "Т.е. оптимистичният сценарий оттук нататък е, че ние можем да излезем от тази криза по-силни, отколкото бяхме - това е моята надежда", заяви той.

Друг позитив бил решението на властта засега да не прави огромни, многомилиардни разходи и мерки.

"Други държави харчат повече - харченето не означава, че ще хората ще станат по-богати, просто държавата ще стане по-бедна и ще задлъжнее", коментира Николай Василев. Тази година не е година, в която ще забогатяваме, сега е въпросът да сме живи и да преживеем, като се надяваме на следващи по-добри години, допълни той.

Правилната позиция на правителството е да намалят разходите в бюджета, а не да се взимат заеми, посочи Николай Василев, според когото е честно правителството да намали поне 2 млрд. лева от разходите.

Само негативи вижда икономистът в намаляването на ДДС за ресторантьорите и за книгите, което беше одобрено на първо четене от парламента. Той напомни, че е привърженик на единната ставка на косвения данък.

„От диференцираната ставка на ДДС има няколко големи проблема – първият проблем е огромното усещане за несправедливост в други сектори. И тази разправия няма да има край нито тази, нито следващата година“, прогнозира Николай Василев.

По думите му вторият проблем са огромните злоупотреби, защото сега изведнъж ще скочи оборотът значително на секторите, които имат намалена ставка и ще намалее оборотът на секторите с висока ставка.

Николай Василев коментира и решението на кабинета да създаде държавни бензиностанции и данъчни складове, като отбеляза, че в България няма пример за успешна и ефективна държавна компания. Според него причините, които се представят пред обществото, не са реалните мотиви на управляващите.

„Ще видим кои ще са доставчиците и ще разберем какво изскача. Със сигурност аргументите, които се дават публично, не са истинските аргументи, които стоят зад цялата тази идея“, коментира той.

Според Николай Василев не е работа на държавата да осигурява по-ниски цени чрез собствена компания - държавата има огромни лостове за въздействие като регулатор и законодател.

Бившият вицепремиер коментира още, че за последните 30 години в държавата има три примера за нещо подобно на национализация - Българската фондова борса, опитът за частична национализация на частните пенсионни фондове и сега създаването на някаква държавна нефтена компания.

„Да уточня – и трите примера не се извършиха от леви правителства. Ако бяха извършени от леви правителства, хора като мен щяха да кажат – ето сега вие искате комунизъм! А сега какво да кажем?!? Казвам същото – това ми прилича на комунизъм – какво значи държавна петролна компания като във Венецуела?!?", попита още Николай Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари