Николай Димитров ще свири на фестивала "София среща Люксембург"

1
Проектът е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал
Проектът е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал

Русенският пианист от Училището по изкуствата Николай Димитров е поканен да участва в международния културен мост „София среща Люксембург“, който ще събере млади таланти от България и Люксембург на 11 и 12 декември в НДК в София.

Проектът е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал, пише Дарик.

14-годишният ученик на клавирния педагог Даниела Кюркчиева е единственият българин, който ще се представи със свое изпълнение в концерта на 11 декември в зала 6 на НДК.

Той ще свири като солист първа част на Концерт за пиано ре минор от Бах в съпровод на забележителната младежка филхармония „Пионер“ под палката на маестро Любомир Денев-младши.

В концерта ще участват и шестима млади музиканти от Люксембург, като в програмата са включени както класически, така и съвременни музикални творби на люксембургски композитори.

Матинето на 12 декември е под мотото „Деца композират за деца“, като на концерта ще се представят млади музикални таланти, както и вече утвърдени композитори.

Всички творби са отличени на уникалния по рода си конкурс за детска композиция, организиран от асоциация “Artistes en Herbe” и Международен форум по композиция  - Люксембург.

Произведенията ще бъдат изпълнени от Татяна Зелианко, Мила Михова, Сава Вутов, София Боланаки, Марта Гайтанджиева, Вал Кравос,

Катерин Динг, Александър Иванов, Ким Поляков, Филип Ставров, Теодора Атанасова и др. Те ще свирят отново заедно с младите музиканти от „Пионер“.

Конкурсът International Forum for Composition  - Artistes en Herbe е създаден от българската композиторка Албена Петрович Врачанска, която живее от 20 години в Люксембург.

Тя е президент на асоциацията, Кавалер на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург и носител на наградата "Култура 2007".

Нейната концертна творба за оркестър  Just a While ще постави началото на първия концерт на 11 декември, като ще бъде изпълнена за първи път в България.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари