Недохранени деца в русенските детски градини

0
Многобройни нарушения са констатирини при проверка на здравнатаа инспекция в Русе
Многобройни нарушения са констатирини при проверка на здравнатаа инспекция в Русе

Регионалната здравна инспекция в Русе (РЗИ) е инспектирала 23% от детските заведения в областта през 2014 година, стана ясно днес по време на заседание на Постоянната секторна комисия по здравеопазване към областната администрация. Доклад по темата представи Мария Борисова от РЗИ.

Тя съобщи, че са избрани обекти, където има чести нарушения в предходните години, но са правени и текущи инспекции за изработването на седмичните менюта на малчуганите. Установено е, че в немалък процент от детските градини, възпитаниците им получават по-нисък грамаж храна, отколкото е определено в менютата.

По време на проверките е установено още, че в детските заведения в малките населени места няма везни, на които да се измерят порциите, които получават децата.

Това породи дискусия, по време на която се оказа, че не съществува нормативна уребда, която да осигури санкционирането на доставчиците, „удрящи“ грамажа на хранителните дажби, осигурявани на градините. Анализите, в които това се установява, се изпращат на общините от РЗИ, но само веднъж годишно, а здравната инспекция няма правомощия да налага санкции.

По този повод зам.-областният управител Станимир Станчев, който председателства комисията, призова членовете й да помислят за предложения, как да се осигури санкционирането на подобни нарушители. Алисе Муртезова, представител на МБАЛ „Медика“ коментира, че ще е добре инспекциите в детските градини да се правят не само веднъж годишно, а по-често.

Сред констатираните проблеми бяха още, че в две детски градини в села в Русенско менютата не се определят от лица с необходимата подготовка, поради липса на подходящи кадри, които да отидат да работят в тях. Проблемът в тези села остава, въпреки направените в минали периоди предписания.

Констатирани са още отклонения при приема на въглехидрати. Това се дължи на ограничената консумация на зърнени храни от децата в градините. 26% от проверените обекти не достигат до нормата.

При храните, богати на белтък, също е констатиран недостатъчен среднодневен прием при определен процент градини, поради ниската консумация на ядки и яйца, които се включват изключително рядко в седмичните менютата на малчуганите. От месото пък основно им се дава пилешко и мляно смес. Високата цена на другите видове, като телешко и агнешко например, е причина те да отсъстват от трапезата на децата. Заешко почти напълно липсва.

Спазено е изискването обаче за прием на пълнозърнести продукти, поне на повечето места. В резултат много деца дори започват да предпочитат пълнозърнест хляб пред белия, стана ясно по време на заседанието. В храненето им се включват и други пълнозърнести продукти, е установила проверката.

Също така на подрастващите се предлагат и досататъчно мляко и млечни продукти, е друга добра новина. По отношение на плодовете и зеленчуците – те ежедневно се включват във всички детски градини. Мармаладите и сладката пък са почти напълно изключени. Туршии пък изобщо не се дават.

От колбасите децата хапват т. нар. постни филета и шунки, които обаче не присъстват в основните ястия, а само в подкрепителните закуски в 10 и в 16 часа като част от сандвич. Бобовите храни са широко застъпени във всички инспектирани обекти с един-два приема седмично. Предлага се и супа от риба, но винаги от замразена, поради високата цена и трудното съхранение на прясната.

Друга добра новина е, че приемът на мазнини, захар и сол е ограничен. На малчуганите изобщо не се предлага пържена храна, нито пък възможност за допълнително солене. Осигурени са им и достатъчно течности. Те също така имат свободен ежедневен достъп до питейна вода.

Въпреки посочените по-горе недостатъци, констатирани в определени детски заведения, е установено, че всички проверени спазват условията за здравословно хранене при съставянето на седмичните менюта.

Данните показват още, че предписанията на детските заведения, в които са открити нарушения през предходните години, са взети под внимание и директорите се съобразяват с тях.

Все пак, основно на готвачи и домакини, които са решили да облекчат работата си, като в отделни случаи купуват нездравословни храни за малките, са съставени 10 акта, издадени са и две предписания. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари