Обогатиха менюто в Русенската млечна кухня

1
Храната се приготвя по рецептурник, одобрен от Министерството на здравеопазването
Храната се приготвя по рецептурник, одобрен от Министерството на здравеопазването Видео: БНТ Русе

С киноа и елда е обогатено вече седмичното меню на децата, които се хранят от млечната кухня в Русе.

Храната се приготвя по рецептурник, одобрен от Министерството на здравеопазването. Тя е съобразена и с евентуалните алергии при децата до 3-годишна възраст, съобщава БНТ Русе.

В момента в русенската млечна кухня се приготвя храна за 1000 деца. Вече няколко месеца за обяд. Кристина взима храна за малкия си син.

Кристина: „Доволна съм от храната. Не зная колко е здравословна. Сега може да се предлагат и повече неща като продукти.“

Отскоро в седмичното менюто на децата присъства киноа и елда. За въвеждането на био храни са и други родители, които ползват кухнята.

Петя Петрова: „Специално моето дете не ги употребява, не ги харесва, но щом другите деца ги харесват, нямам нищо против да бъдат въведени.“

Качеството на храната се следи стриктно от две институции – Регионалната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните. Солта и захарта са забранени. Пържени продукти също не се предлагат.

Радостина Пейкова – началник отдел „Обществено здраве“ в община Русе„Бобовите храни – леща, фасул, се предлагат без люспи. Включили сме броколи. От месата са задължителни телешко, заешко и пуешко, а от рибите – сьомга, хек и треска.“

Кухнята се ползва и от деца с алергии. В момента те са 13 и за тях се изготвя специално меню заради непоносимост към глутен и мляко, които се заменят с ориз и картофи. От Русенската млечна кухня казаха, че въвеждането на нови храни е невъзможно дори и да има желание за това, тъй като трябва да се утвърди нова наредба от здравното министерство.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари